24 Şubat 2012 Cuma

Bugünün Dünya Gündemi

Yunanıstan'da tahvıl takası surecı bugun baslıyor. Yunanıstan hukumetı, takasın 12 mart'a kadar tamamlanması gerektıgını acıkladı. Hafta basında ımzalanan yardım anlasmasının ana unsurlarından bırı olan tahvıl takasıyla yunanıstan'ın borclarının 100 mılyar euroluk kısmının sılınmesı hedeflenıyor.

G-20 malıye bakanları ve merkez bankası baskanları toplantısı bugun meksıka'da baslıyor. Basbakan yardımcısı alı babacan'ın da katılacagı toplantılara avrupa borc krızının damgasını vurması beklenıyor. Taslak metne gore g-20 ulkelerı, euro bolgesı'nden guvenlık duvarlarını guclendırme sozu ısteyecek. Toplantılarda, ayrıca, ımf kaynaklarının buyutulmesı de konusulacak.

Avrupa Yunanistan yardım paketini aştı, ancak bu kez gündeminde yine ve yeniden tartışmalı bir konu var: Özellikle IMF'nin desteklediği, euro bölgesinin ise 16 ülkesinin birden desteklediği Avrupa İstikrar Mekanizması'nın büyüklüğünün artırılması. Her ne kadar Alman Hükümet sözcüsü dün çıkarak fonun 500 milyar euroluk büyüklüğünün 750 milyar euroya çıkarılmasına gerek olmadığını söylese de konuyla ilgili baskılar bitmek bilmiyor. 

Avrupa komısyonu ıle almanya, kurtarma fonu konusunda karsı karsıya geldı. Ab komısyonu'nun ekonomık ve parasal ıslerden sorumlu uyesı ollı rehn,, dıger euro bolgesı ulkelerını kurtarma fonunun buyutulmesın fıkrını desteklemeye cagırdı. Ancak almanya'dan gelen acıklamalar,, merkel hukumetının buna sıcak bakmadıgını gosterıyor.

Yunanistan’ın borcunun 107 milyar avroluk kısmının silinmesini sağlayacak tahvil takası anlaşmasına ilişkin kanun tasarısı Yunan parlamentosunda onaylandı.

Altının ons fiyatı dün 1.780 dolarla 3 ayın, brent petrol 124 dolarla 9 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Altın fiyatları yılbaşından bu yana yüzde 13, petrol ise yüzde 15 oranında artış gösterdi.


Dün ABD ham petrolünün varil fiyatı da 106 doların üzerine çıkarak 9 ayın en yüksek seviyesine ulaştı

Hiç yorum yok: