30 Aralık 2011 Cuma

VARANTLARDA 2011'IN ARDINDA

MKB Varant Piyasası’nda 2011’in Ardından
Varantlar İMKB’de ilk işlem görmeye başladığında, çoğu piyasa katılımcısının bu ürüne karşı haklı olarak mesafeli durduğunu söylemek yanlış olmaz.  Zaman içerisinde varantlar, İMKB’ye taze bir soluk getirirken Türk yatırımcısına piyasa yapıcılığı ve kaldıraçlı ürünler konusunda yeni bir ufuk açılmış oldu. Deutsche Bank db-X markets’ın yatırımcı eğitimi konusunu baş önceliği olarak belirlemesi, yatırımcının varantlara yakınlaşmasını hızlandırdı.

16 ayda 15 dayanak ve 270 varant ihracı
Ağustos 2010’da, İMKB-30 Endeksi ve Garanti Bankası üzerine 4 Deutsche Bank db-X markets varantıyla başlayan varant piyasasinda, 16 ayda 15 farklı dayanak varlık üzerine üç ihraççı tarafından 270 varant ihracı gerçekleştirildi. Halihazırda 170 adet varant piyasada işlem görüyor. Yaklasik 100 varantin vadesi bu surecte doldu. Deutsche Bank bu süreçte Endeks-30 ve 12 farklı hisse senedi üzerine 246 varant ihraç ederek ürün çeşitliliğine önemli katkıda bulundu. Varant piyasasında döviz ve altın varantları da işlem görüyor.

İşlem hacmi ve açık pozisyon büyüklüğünde varantlar önemli bir başarı sağladı. İtibari değer olarak günlük ortalama işlem hacmi 2011 yılı boyunca 500 milyon TL civarında gerçekleşti. İşlem hacminde yıl içinde itibari değer olarak yaklaşık 1 milyar TL'lik işlem hacmine ulaşıldı. Açık pozisyon büyüklüğü ise yıl boyunca piyasasnın doğası gereği dalgalı seyir izlerken 2011’in yaz aylarında 950 milyon TL ile zirve yaptı.

Varant yatırımcıya neler sağlıyor?
Menkul kıymetleştirilmiş opsiyon olan varantlar, yatırımcıların stratejilerini çeşitlendiriyor. Varantlar iki amaçla kullanılabiliyor: Hisselere (ve diğer dayanaklara) risk kontrollü yatırım ve kaldıraçlı yatırım. Bu iki amaç çelişkili gibi gözükse de, yatırım yaptığınız sermayeyi kontrol ederek riskten kaçınma amacıyla varantları kullanmak mümkün. ALIM varantları küçük bir sermaye ile yükselen piyasaya yatırım imkanı sağlarken, düşen piyasada değer kazanan SATIM varantları bir sigorta poliçesi gibi portföydeki olası düşüşleri sınırlandırmak için kullanılabiliyor.

16 ayda 350’yi aşkın toplantı ve seminer
Yatırımcıların bir finansal araçtan beklentileriyle piyasadaki gerçekleşmelerin örtüşmesi, bu aracın başarısı için elzemdir. Her finansal aracın kendine özgü dinamiklerinin anlaşılması yatırımın başlangıç noktası olmalı. Bu amaca hizmet etmek için yatırımcı seminerleri Deutsche Bank’ın öncelikle çalıştığı bir alan oldu. Aracı kurum ve banka çalışanlarından yatırımcılara, finans editörleri ve yazarlarından, yatırımcı ilişkileri uzmanlarına kadar geniş bir kitleye varantları anlatmak için banka yoğun bir çaba sarf ediyor ve etmeye devam edecek. Yatırımcıdan gelen geri dönüşler bilgi seviyesinin önemli miktarda arttığını gösteriyor.2012'de de bu uzun yolda birlikte ilerlemeye devam edeceğiz. Varant seminerlerimiz devam edecek.

Deutsche Bank

Hiç yorum yok: