7 Mart 2016 Pazartesi

Baharın Ayak Sesleri...


M.S. 07.03.2016 

Baharın ayak seslerinin yankılandığı bir İstanbul sabahı ile haftaya başlıyoruz. Ağaçların dallarını yeniden doğuş müjdesini veren küçük çiçekler kaplamış. Serçelerin kanat çırpışları alkış sesinde. Hava bebek kokusunda, insanın içini temizliyor. Yaşlı şehir bir kez daha afacan çocuk edasıyla göz kırpıyor yeni güzel günlere.

Yeni hafta; Çin'in kalkınma bizim için önemli, borçluluk oranını arttırabiliriz açıklamasıyla başladı. ABD petrol üretiminin bir miktar düşme beklentisi ile Petrol fiyatı 40$ yaklaştı. Bu durum Japonya hariç Uzak Doğuyu haftaya  iyi başlar gibi yaptı. Japonya Kuroda  negatif faiz finansal kurumları zorlayacak desede,  ekonominin düzeleceğine inandığını söyledi.

Altın Onsu, Cuma günü 1280$ doğru hareket etse de 1246$ üzerinde kalması önemli. 1280$ kırılması için güç önemli. FED in Mart ayında faiz arttırmayacak olması altını bir süre daha revaçta tutacaktır.

Dünya piyasaları hem finans hemde reel olarak kötü iki yıl geçirdi. Herkes çok yoruldu. Bütün dünya güzel şeyler duymak ve görmek istiyor. Jeopolitik risklerin bir miktar geri çekilmesi bu rüzgarı tetikleyebilir.

BIST100 bu hafta Perşembe günü ECB (Avrupa Merkez Bankası) açıklamasına kadar rölantide kalabilir. Güç kazanma geri çekilmeleri yaşanabilir. Yukarı gitmek için sebep aramak istersek, Bankacılık sektöründe BDDK' nın genel karşılıkları  düşürme beklentisi banka karlarının geçen yılın üzerinde  olması beklentisi yaratıyor. Birde VISA da beklenen satış olursa Türk bankalarının bundan olumlu etkilenmesi beklenmektedir. Ayrıca kendi bölgemizi etkileyen jeopolitik riskler yumuşar gibi ve petrol fiyatlarındaki gevşemelerin maliyetlere yavaş yavaş yansıyacak olmasıda önemli.

BIST100 77000 önemli, geri çekilmelerde 76700 ve 76000 
Yukarıda 78100 79500 izlenebilir.

Dolar 2.90 altında 2.87 - 2.85 daha aşağılarda 2.75 bulunmakta. Zaten 2.75 altı ihracatı vurucu etki yapabilir. 

Hiç yorum yok: