2 Haziran 2014 Pazartesi

Varantlarda Güne Başlarken - 02 Haziran 2014

Geçtiğimiz haftanın son gününü dalgalı geçiren BIST100 endeksi %0.01 aşağıda 79,289 seviyesinden haftayı sonlandırdı. BIST30 endeksi de %0.25 artıda 97,692 puandan kapandı. Sanayi endeksi (xusin) %0.55, bankacılık endeksi (xbank) %0.10 geriledi. En çok hacim yaratan hisseler sırasıyla GARAN, HALKB ve TCELL olurken Borsa İstanbul’un günlük işlem hacmi 4 milyar 14 milyon TL olarak gerçekleşti.

Yurtiçi piyasalara baktığımızda, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin açıkladığı rakamlara göre Mayıs ayında ihracatın, geçen senenin aynı ayına göre %5.8 artışla 13 milyar 412 milyon dolar olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Mayıs’ta ihracatın son 12 aylık dönem itibarıyla 156 milyar doları aştığını vurgulayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yıl sonunda hedefi olan 166 milyar dolara ulaşmayı beklediklerini ifade etti. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçenin artık daha şeffaf, daha anlaşılır, daha etkin ve daha hesap verebilir şekilde hazırlanacağını açıkladı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yüksek faizin Türk ekonomisi için iyi olmadığını, bunun yatırım, üretim yapmama, büyümeme, istihdamın olmaması anlamına geldiğini ifade etti. İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre İstanbul'da Mayıs’ta perakende fiyatlar %0.21, toptan fiyatlar ise %0.26 artış gösterdi. İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanının temelinin 7 Haziran'da düzenlenecek törenle atılacağını belirtelim. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Bakanlar Kurulu'na senede iki kere tekrarlanan rutin sunumunu bugün gerçekleştirecek. Son olarak Hazine Müsteşarlığı’nın, bugün iki devlet tahvili ihalesi düzenleyeceğini belirtelim.


Şirket haberlerine baktığımızda, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın, Fransız enerji şirketi Total'in Şahdeniz Projesi'ndeki %10 payını alarak hissesini %19'a çıkaran anlaşmaya imza attığını hatırlatalım. Halkbank Genel Müdürü Taşkesenlioğlu, 2014 yılında hizmet kalitesini ve müşteri memnuniyetini artırmak için 2 bin kişiyi istihdam etmeyi planladıklarını açıkladı. EMEA Finance tarafından düzenlenen Avrupa Bankacılık Ödülleri'nde, Akbank, Türkiye'nin En İyi Bankası ödülünü kazandı. Bir gazete yer alan habere göre 4 yıl önce Türkiye’de yatırımın sinyalini veren Nissan’ın fabrika için Adapazarı veya İzmir arasında karar vermesi bekleniyor. İlk çeyrekte kârını %3 artırarak 930 milyon TL'ye çıkaran Ziraat Bankası, kendi ligindeki bankalar arasında net kâr, kredi, aktif, özsermaye ve istihdam artışında lider oldu.

Uluslararası piyasalara baktığımızda, Çin'de imalat sanayinin, son beş ayın en hızlı artışını göstererek, hükümetin ekonomik yavaşlamaya karşı aldığı önlemlerin etkisini gösterdiğine dair sinyal verdiğini görüyoruz. Bu veri, politika yapıcıların bazı bankalar için mevduat ihtiyat miktarını düşüreceklerini açıklamalarıyla desteklenince Asya hisse senetleri yükselişe geçti. Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası, Avrupa Birliği'nde varlığa dayalı menkul kıymetler piyasasını canlandırmaya ve küçük ölçekli işletmelere kredi akışı sağlanmasına destek verme amacını taşıyan tekliflerini hazırladı.

Hiç yorum yok: