11 Haziran 2014 Çarşamba

Piyasalara Bakış


Dün de yurtiçi piyasalarda olumlu hava devam ederken ABD hisse senedi piyasaları yataya yakın kapanışlar yaparken volatilite endeksi Vix tarihi düşük seviyelerinde olmaya devam ediyor. Geçen hafta Cuma sabahı da belirttiğimiz gibi son ayların en önemli makro beklentilerinden olan ECB toplantısının geneli itibariyle piyasalar açısından olumlu yönde sonuçlandığını düşünüyoruz.  Fakat bu konuyla ilgili yorumlarımızı ve çekincelerimizi de birkaç gündür ifade ediyoruz.

Karardan bu yana EONIA’nın arttığını, Euro’nun ilk tahminlerin aksine çok fazla değer kaybetmediğini ve genel olarak risk iştahın olumlu etkilendiğini gördük. Carry trade’lerin genelde olumlu etkilendiğini ama bu etkinin “çevre” AB ülke piyasalarında daha belirgin olduğunu gördük.
Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisi ise beklentileri biraz aşmış olması nedeniyle olumlu karşılandıysa da detaylarına baktığımızda verinin ABD ekonomisinin ivme kazanmaya devam ettiği yönündeydi. Nitekim önceki gün de ABD 2 yıllık bono faizlerinin 6 Mayıs tarihinden beri ilk defa %0.4 seviyesini geçtiğine dikkat çekmiştik. Bu sabah da ABD 2 yıllık bono faizlerinin %0.44’ler civarına geldiğini görüyoruz.  ABD bono faizlerindeki  bu artşın ile bizim bono piyasası faizlerindeki düşüş de durdu. Tahmin ettiğimiz gibi orta vadede ABD verileri bundan sonra ABD ekonomisin ivme kazanmaya devam ettiğini gösterirse ABD faizlerindeki  yükselişin devam edeceğini ve bunun bizim piyasalara olumsuz yansıyabileceğini düşünüyoruz.
TUİK’in açıklamasına göre dün  1. Çeyrek GSYH verisi açıklandı. Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) değeri sabit fiyatlarla %4,3 arttı Bu beklentilerin biraz üstünde. CNBCE anketine göre piyasa beklentisi %4, Bloomberg’e göre ise %4.2 idi.
Büyümenin kompozisyonuna baktığımızda özellikle devlet harcamaları ve net ihracatın katkısı belirgin. Nitekim devletin nihai tüketim harcaması sabit fiyatlarla %8.6 artmış
Dün MSCI tarafından yapılan yıllık değerlendirme sonucu açıklandı ve endekste değişiklik yapılmama kararı alındı.
Haftanın geri kalanında yurtdışında makro veri takvimi nispeten hafif. Merkez Bankaları toplantıları açısından ise BOJ’nin toplantısı önemli olabilir.

Hiç yorum yok: