22 Mayıs 2014 Perşembe

Varantlarda Güne Başlarken - 22 Mayıs 2014

Dün gün genelinde alıcılı seyreden BIST100 endeksi %1.59 yükselerek yaklaşık oalrak son 6 ayın en yüksek kapanışı olan 76.454,56 puandan günü tamamladı. BIST30 endeksi de %1.72 artış göstererek 93,867 seviyesinden sonlandı. Sanayi endeksi (xusin) %0.88, bankacılık endeksi (xbank) %2.37 yükselirken günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve THYAO oldu. Borsa İstanbul’un dünkü işlem hacmi 3 milyar 137 milyon TL olarak gerçekleşti.

Yurtiçi piyasalara baktığımızda, ekonomik gündemin son derece sakin olduğunu görüyoruz. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, dünyadaki 3-4 büyük devlet fonunun bir araya gelerek doğrudan yatırım yapmak amacıyla Türkiye’ye özel bir fon oluşturmaya hazırlandıklarını açıkladı. Birleşmiş Milletler (BM), güncellediği "Dünya Ekonomik Görünümü ve Beklentileri Raporu"nda Türkiye’den sermaye çıkışının artması ve TL'nin değer kaybetmesinin politika faizlerinde keskin bir artışı beraberinde getirdiğini vurgulayıp bu yılki büyüme beklentisini %2.2 olarak belirledi. Son olarak, yarın gerçekleşecek Merkez Bankası Para Politikası Kurulu öncesinde bankalararası piyasada dün 2.1194 seviyesine çıkan dolar/TL kurunun 30 Nisan'dan beri gördüğü en yüksek seviyeye ulaştıktan sonra tekrar 2.11'in altına gerilediğini belirtelim.

Şirket haberlerine bakarsak, 2013’te 4 milyar 134 milyon 682 bin dolar ihracat yapan Tüpraş’ın Türkiye’nin 2013 ihracat şampiyonu olduğunu görüyoruz. Türpraş’ı 3 milyar 696 milyon 202 bin dolarlık ihracatla Ford Otosan izlerken, 3 milyar 523 milyon 398 bin dolar ile Oyak-Renault Otomobil Fabrikaları A.Ş. sıralamada üçüncü oldu. KAP’a yapılan açıklamaya göre Carrefoursa ile Genyapı arasında 15 adet süpermarketin sabit değerlerinin Carrefoursa'ya satılması için sözleşme imzalandı. Zorlu Holding, İsrail’in Leviathan sahasından çıkarılacak doğalgazı Türkiye’ye getirmek üzere 2.5 milyar dolarlık boru hattı üzerinde çalışıyor. Deniz altından Ceyhan’a ulaşacak hattan yılda 8 milyar m3 doğalgaz taşınacağını da ekleyelim. Strateji değişikliğine gitmeye hazırlanan Media Markt yönetimi, Türkiye’deki şartlara uygun olarak düşük gelirli yerlerde metrekare bazında daha ufak mağazalar açmayı planlıyor.


Uluslararası piyasalara baktığımızda, dün akşam Amerikan Merkez Bankası Fed'in Nisan ayı toplantı tutanaklarının açıklandığını görüyoruz. Tutanaklarda işsizliği düşürmek için teşvikleri sürdürmenin enflasyon oranından beklenmeyen bir sıçrama riski oluşturmayacağı belirtildi. Bunun yanı sıra tutanaklarda sıradışı genişlemeden olası bir çıkışa dair opsiyonlara da yer verildi. Çin'de imalat sanayi göstergesi, Mayıs ayında beş ayın zirvesine tırmanarak ekonominin istikrar kazanmaya başladığına işaret etti ve Asya hisseleri de yükseldi. Rusya ile Çin arasında toplam değeri yaklaşık 400 milyar dolar olan bir doğalgaz anlaşması imzalandı. Bu anlaşmaya göre Rusya Çin'e 30 yıl boyunca yılda 38 milyar metreküp doğalgaz sağlayacak. İngiltere'de perakende satışlar Nisan ayında %1.3 ile beklentilerin üzerinde artış gösterdi. General Motors’un, teknik sorunlar sebebiyle bu yıl içinde geri çağırdığı araç sayısı 13.8 milyona yükseldi.

Hiç yorum yok: