23 Mayıs 2014 Cuma

Piyasalara Bakış


Dün Çin Mayıs ayı öncü PMI endeksi olmak üzere global PMI rakamlarının olumlu görünüm çizmesi ile birlikte gelişmiş ve gelişmekte olan ülke hisse senetlerinin yükselişlerine sınırlı da olsa devam ettiğini gördük. S&P 500 %0.24 yükselirken, gelişmekte olan ülke piyasalarında ise hisse senetleri ve ülke döviz kurlarında değerlenme görüldü. MSCI GOP endeksi %0.92, MSCI Türkiye TCMB açıklamalarının da desteğiyle %3.17 yükseldi. Güvercin yönde kalmaya devam eden global merkez bankaları ve ABD faizlerindeki geri çekilme bu görünüme destek oluyor ki Haziran ayı ECB toplantısı bu doğrultuda odak noktasında.  Diğer taraftan politik risklerden 25 Mayıs Ukrayna seçimleri ile birlikte Tayland’daki gelişmeler kısa vadede önemli konular olabilir. Bu sabah Tayland Borsası’nın %1.5 ekside işlem gördüğünü not edelim. 

Yurtiçinde ise dün TCMB PPK kararları açıklandı. TCMB piyasa beklenti anketlerindeki beklentilerin aksine haftalık repo oranında 50 baz puan indirime gitti gecelik oranlarında ise değişikliğe gitmedi. Öte yandan piyasa fiyatlamalarından haftalık repo oranında bir indirim beklendiğine dair işaretler vardı. TCMB bu kararla gecelik oranların kabaca 9.5%-12% oranları arasında oluşmasını sağlayabilecek. TCMB kararında son dönemde azalan belirsizliklere ve risk primi göstergelerindeki iyileşmeye  vurgu yaparken enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceğine yönelik ifadeleri dikkat çekti. Bu karar ile para politikası ile ilgili soru işaretleri ve tartışmalar artabilir.
Diğer taraftan bu sabah S&P Türkiye ile ilgili değerlendirmesini açıkladı. S&P Türkiye'nin kredi notunu teyit ederken görünümü ise 'negatif' olarak korudu. S&P’nin açıklamalarında Türkiye’de politik ortamının daha az öngörülebilir hale gelmesi ve bunun ülkenin dış şoklara karşı esnekliği üzerinde baskı yaratabilecek, uzun vadeli büyümesine zarar verebilecek olmasına işaret etti. Diğer taraftan İspanya'nın kredi notunu BBB'ye yükselttiğini not edelim.
Bugün yurtiçinde reel sektör güven endeksi, KKO, yurtdışında Almanya IFO ve ABD yeni konut satışları verilerini takip ediyoruz. Makro tarafta FED güvercince yönde kalmaya devam etse de geçtiğimiz hafta açıklanan ve yukarı dönüş sinyalleri veren Nisan ayı enflasyon rakamlarının oldukça dikkat çekici olduğunu belirtelim. Mart ayında beklentilerin üzerinde kalarak dikkatleri çeken TÜFE rakamı sonrasında Nisan ayı enflasyon rakamları ile birlikte enflasyonda yukarı yönlü sinyallerin güçlendiğini gördük. Ki bu bizim daha önce de dikkat çektiğimiz gibi ABD’de enflasyonun önümüzdeki dönemde, en önemli gündem maddesi olmasa bile, yavaş yavaş daha fazla konuşulacağı yönündeki görüşlerimizle uyumlu yöndeydi. Diğer taraftan ECB Başkanı Draghi’nin gerekirse Haziran ayında adım atılabilir yönündeki ifadeleri ile birlkte Haziran ayında faiz indirimine yönelik güçlenen beklentiler piyasalardaki en önemli konulardan biri olmaya devam ediyor

Hiç yorum yok: