8 Nisan 2014 Salı

Piyasalara Bakış


Cuma günü sert satış baskısı ile zirve seviyelerinden geri çekilen S&P 500 endeksinde dün satış baskısı etkili olmaya devam etti. Küresel risk barometeresi olarak izlenen S&P 500 endeksi %1.08 düşüşle 1845 seviyesine geri çekilerek 50 günlük ortalamalarına doğru yaklaştı. Risk göstergesi olarak da algılanan teknoloji hisseleri ve küçük ölçekli hisselerdeki satış baskısı ise piyasadaki düşüşe öncülük etmeye devam etti.  Teknoloji sektör ETF’i (XLK) ve tüketime duyarlı döngüsel sektör ETF’İ (XLY) 50 günlük ortalamalarının altında. Defansif hisselere ise rotasyon görülüyor ki bu da eşzamanlı olarak gördüğümüz ABD bono faizlerindeki düşüş ile uyumlu. Gelişmiş piyasalar satış baskısı altında kalırken gelişmekte olan piyasaların ise olumlu ayrışmaya devam ettiğini görüyoruz. MSCI GOP endeksi dün dolar bazında %0.21 artıda günü tamamladı. Böylece yükselişin başladığı 20 Marttan bu yana toplamda %6.74 yükselmiş oldu.

Yurtiçinde ise  dün Merkez Bankası Başkanı Başçı’nın Kayseri Sanayi Odasındaki soru işareti yaratan açıklamaları ön plandaydı. Geçtiğimiz hafta para politikasında gevşemeye yönelik sinyaller/ sürprizler içermeyen (kısmen şahince) Londra’daki açıklamalarının aksine dünkü açıklamalarının güvercince ifadeler içermesi, (faiz indirimine açık kapı bırakabilecek), soru işareti yarattı.
Büyük resme baktığımızda ise geçtiğimiz hafta ECB Başkanı Draghi’nin güvercince ifadeler içeren açıklamaları ile birlikte ABD’de açıklanan makro veriler odak noktasında olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta ABD’de açıklanan veriler geneli itibariyle toparlanmanın devamı yönünde işaretler içerse de Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam rakamı sonrasında (piyasa beklentilerini aşamamış olmasının da etkisiyle) 19 Mart FOMC sonrasında yükselişler gördüğümüz ABD bono faizlerinde geri çekilmeler gördük. Ancak ABD’den gelen ekonomik süprizlerin olumsuz olduğu son dönemde dahi fazla gerilemeyen ABD faizleri ve doların, önümüzdeki dönemde açıklanacak ABD verilerinin güçlü gelmesi durumunda önemli bir yükseliş gösterebileceğini düşündüğümüzü belirtelim. Böyle bir durumda geçmişe nazaran daha yüksekte taban yapıyor izlenimi veren hisse ve bono volatilitelerinde de artış görebiliriz. Cumadan bu yana faizlerin gerilemiş olmasına rağmen hisse senedi volatilitesinin artmış olması bizce dikkat çekici.
Bu hafta Çarşamba günü açıklanacak 19 Mart FED FOMC tutanakları haftanın odak noktasında yer alıyor. Başkan Yellen’ın basın toplantısında ifade ettiği “considerable period” vurgusu doğrultusunda, varlık alım programının sona ermesi ile ilk faiz artışına başlanması arasındaki süreye yönelik ipuçlarını arıyoruz. Diğer taraftan BOE toplantısı ile birlikte ABD’de Michigan tüketici güven endeksi ve ÜFE rakamı,  Fransa HICP enflasyonu, Çin’de dış ticaret ve enflasyon rakamları bu hafta takip edilecek önemli makro veriler olarak sıralayabiliriz. Yurtiçinde ise Cuma günü cari açık rakamı açıklanıyor. Ayrıca geçtiğimiz hafta Türkiye'nin kredi notunda değişikliğe gitmeyen Fitch sonrasında gözler 11 Nisan’da açıklanacak Moody’s’inTürkiye gözden geçirme raporunda olacak.
Bugün ise yurtiçinde sanayi üretimi, ABD’de JOLTS istihdam raporu ve FED Başkanları konuşmalarını takip ediyoruz.

Hiç yorum yok: