29 Nisan 2014 Salı

Piyasalara Bakış


14 Nisan sonrasında etkili olan tepki yükselişleri sonrasında geçtiğimiz hafta gelişmiş ve gelişmekte olan piyasaların satış baskısı altında kaldığını görmüştük. Cuma günü sert satış baskısı altında kalan küresel risk barometresi olarak izlenen S&P 500 endeksinin dün destek seviyelerinde tutunduğunu gördük. S&P 500 %0.32 artıda günü tamamlarken VIX’de %0.64 sınırlı düşüş gördük.  Ancak göreceli olarak daha zayıf performe eden teknoloji hisseleri başta olmak üzere küçük ölçekli hisseler ve büyümeye duyarlı döngüsel sektörlerdeki seyir ön planda olmaya devam ediyor.  Özellikle teknoloji endeksi Nasdaq’daki seyrin piyasa geneli için de belirleyici olabileceğini, endekste bir tepe formasyonu oluşup oluşmayacağını izliyoruz. Benzer görünüm dün gelişmekte olan piyasalarda da etkiliydi. MSCI GOP %0.02 eksi ile yatay seviyede günü tamamladı. MSCI Türkiye ise %1.96 yükselişle toparladı.

Diğer taraftan bono tarafında ABD 10 yıllık faizinin 4 baz puan artışla 2.70’lere yükseldiğini gördük ancak bant içerisinde kalmaya devam etti. Ki hatırlatmak gerekirse volatilitelerin düşük, faizlerin belirli bant içinde bulunması ve ABD enflasyonunun düşük kalmaya devam etmesi piyasalara destek olan ana faktörlerdi. Bu doğrultuda 30 Nisan FOMC toplantısı ve Nisan tarım dışı istihdam rakamlarının açıklanacağı kritik haftada volatiliteler ve ABD faizlerini izlemeye devam ettiğimizi belirtelim. Bu hafta 30 Nisan FED FOMC toplantısı odak noktasında ve özellikle de gelişmekte olan piyasa varlıklarının seyri açısından oldukça önemli makro veriler açıklanıyor. Cuma günü açıklanacak ABD istihdam verisi başta olmak üzere ISM imalat, 1Ç büyüme , euro bölgesinde  Nisan ayı flash HICP enflasyon ve Çin resmi PMI imalat endeksi takip edilecek önemli makro veriler. 
Şahince sürprizler içeren Mart ayı toplantısından sonra Nisan toplantısında FOMC’de tonlamanın nasıl şekilleneceğini izliyoruz.  Özellikle son açıklanan bazı güçlü veriler sonrasındaki yorumlar dikkat çekebilir. Ayrıca FED toplantısı ile birlikte geçtiğimiz hafta açıklanan ve yukarı yönlü baskıların hafiflemeye devam ettiğine yönelik sinyallerin ön planda olduğu enflasyon rakamları sonrasında Çarşamba günü BOJ toplantısı da haftanın önemli gündem maddelerinden biri olabilir. BOJ toplantısında enflasyon ve büyüme görünümü ön planda.
Hatırlatmak gerekirse gelişmekte olan piyasaların belirli bant içerisinde hareket eden ABD faizleri, politik tansiyondaki düşüş ve ECB ve BOJ’dan ek adım beklentisine paralel olumlu performans gösterdiğini gördük. Özellikle yakın zamanda ECB beklentisi ön planda yer almaya devam edebilecek olsa da (ki bu hafta açıklanacak Nisan enflasyonundan gelecek sinyaller önemli olabilir) daha önce de ifade ettiğimiz  gibi ABD’de açıklanan veriler ile birlikte enflasyonun önümüzdeki dönemde, en önemli gündem maddesi olmasa bile, yavaş yavaş daha fazla konuşulacağını düşünüyoruz.
Makro tarafta ABD’de açıklanan makro verilerin toparlanmanın hızı konusunda vereceği sinyalleri bu doğrultuda da ABD faizlerindeki seyri izlemeye devam ediyoruz. Bu doğrultuda son açıklanan verilerin geneline baktığımızda beklentileri aşan Mart ayı enflasyon rakamı başta olmak üzere perakende satışlar, Philadelphia FED imalat endeksi ve geçen hafta açıklanan dayankılı tüketim mal siparişlerinde gördüğümüz güçlü sinyaller dikkat çekici. Nitekim veriler sonrasında ABD faizlerinde yükselişler görmüştük.
Yurtiçinde ise TCMB Çarşamba günü enflasyon raporunu açıklıyor. Bir önceki raporda 2014 yıl sonu beklentisi %5.2-%8.0 aralığındaydı. Kısmen şahince tutumunu devam ettiren TCMB’nin raporda para politikası görünümü ile ilgili detaylar dikkat çekebilir. Bu doğrultuda özellikle Mayıs ayı enflasyon rakamının piyasaların odak noktasında olacağını hatırlatıyoruz.
Bu sabah Asya piyasalarında zayıf görünüm devam ediyor. Japonya Borsası bugün tatil nedeni ile kapalı. Bugün açıklanacak tüketici davranışlarına yönelik sinyalleri izlediğimiz ABD tüketici güven endeksi verisi önemli olabilir.

Hiç yorum yok: