24 Mart 2014 Pazartesi

Piyasalara Bakış


Geçtiğimiz hafta şahince sinyaller içeren FED FOMC ve Yellen açıklamaları ile birlikte açıklanan önceki aylarda gördüğümüz zayıf veriler sonrasında toparlanmanın işaretçisi şeklinde yorumlanabilecek makro veriler ön plandaydı, ki en önemlilerinden biri iyileşme sinyalleri vermeye devam eden haftalık işsizlik maaşı başvurularıydı. Bu doğrutluda da geçtiğimiz hafta ABD faizlerindeki artış ön plandaydı. ABD 2 yıllıklarının %0.35’lerden %0.44’lere  yükseldiğini gördük. ABD faizlerindeki artış gelişmekte olan ülkelerde soru işaretlerine neden olurken,  ABD hisse senetleri ise nispeten olumlu görünümdeydi.  Cuma günü yeni zrivesini gören S&P 500 endeksi gün içi etkili olan satış baskısı ile %0.3 ekside günü tamamladı. Avrupa tarafında ise Stoxx 600 endeksi %0.1 artı ile yatay seviyede günü tamamladı.

Bu sabaha bakacak olursak Asya hisse senetleri piyasalarında yükselişler görülüyor. Japonya borsası %1.8, Çin Borsası zayıf PMI rakamına rağmen %0.8 artıda şu saatlerde. Çin’de bu sabah açıklanan Mart ayı öncü HSBC PMI imalat endeksi beklentilerin altında kalarak  48.5’den 48.1’e geriledi. (beklenti:48.7)
Bu hafta geneline baktığımızda global Mart ayı flash PMI rakamları başta olmak üzere ABD’de dayanıklı tüketim malı siparişleri, güven endekslerini ve revize 4Ç büyüme verisini,  Almanya IFO endeksi, Japonya TÜFE, gelişmekte olan ülkelerde sanayi üretimi verilerini ve ayrıca faizlerde değişiklik beklenmeyen Güney Afrika merkez bankası toplantısını takip ediyoruz. (29 Ocak toplantısında 50 baz puan faiz artışı ile %5.50’ye yükseltmişti)
Bu doğrultuda bugün makro veri tarafında bu sabah açıklanan Çin PMI verisi sonrası Avrupa ve ABD’de açıklanacak PMI endeksleri ön planda olabilir. Ayrıca ABD’de Chicago FED aktivite endeksi ve gelişmekte olan piyasalar tarafında ise Brezilya’da cari işlemler açığı verileri takip edilecek.
Yurtiçi tarafta ise politik gelişmelerle birlikte TL’deki seyir piyasalar geneli için belirleyici olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta öne çıkan konulardan biri temkinli olmaya devam edeceği ve para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceğine yönelik sinyaller gördüğümüz Merkez Bankasının PPK toplantısıydı. Diğer taraftan Moody’s’in 10 Türk bankasını olası bir not indirimi için izlemeye aldığına dair açıklamalarını akılda tutmakta fayda var. Arjantin’deki not indirimi ardından göre kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch’in Rusya’nın görünümünü durağan’dan negatife indirdiğini not edelim.  Fitch’in Türkiye gözden geçirme raporu 3 Nisan, Moody’s’in ise 11 Nisan’da açıklanıyor.
Çin’in para biriminin değerini zayıflatmaya devam etmesi ve potansiyel şirket iflaslarına yönelik endişelerin diğer Asya piyasalarına yayılma riski ön planda olan konulardan biri ve ayrıca şahince vurgular içeren Fed sonrası ABD faizlerindeki yükseliş ile birlikte kırılgan (politik endişeler ve makro temellerle) olan gelişmekte olan ülke döviz kurlarındaki seyrin ön planda yer aldığını hatırlatmak gerekli.
Özellikle ABD bono faizlerindeki hareketin önemli olabileceğini ve yakından izlenmesi gerektiğini düşünmeye devam ediyoruz.

Hiç yorum yok: