3 Mart 2014 Pazartesi

Piyasalara Bakış


Geçtiğimiz Cuma günü geneli itibariyle yurtdışı ve yurtiçi piyasalar olumlu idi.
Dünkü çoğu piyasadaki daha sakin ve hisse senetlerindeki sınırlı yükselişler ile birlikte hisse senedi borsa volatilite göstergelerinden Vix endeksindeki %2.2’lik düşüşe ragmen VDax endeksindeki %5.2’lik artış dikkat çekici. Ayrıca Vix endeksindeki düşüşe rağmen bono ve kur volatilite göstergelerindeki yükseliş de dikkat çekici idi. Böylece bono (Move) kur volatilite (Cvix) göstergeleri iki gün üst üste artmış oldu. Bizce bu takip edilmesi gereken bir gelişme.

Önceki hafta Cuma sabahı şöytle bir yorumda bulunmuştuk: “Kazakistan’ın para birimi Tenge %19 oranında devalüe edilmiş idi. Daha once gerçekleşen Arjantin devalüasyonu ve Ukrayna'nın sermaye kontrollerinden sonra gelen bu gelişmenin diğer gelişmekte olan ülkeler üzerindeki algı açısından olumsuz olabileceğini. Diğer piyasaları etkileyip etkilemeyeceğini izlemek gerekir diye düşünmeye devam ediyoruz. Ukrayna’daki son gelişmelerin de bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çin Yuan’ın bu haftaki değer kaybı diğer gelişmekte olan ülkelerde de “rekabetçi devalüasyon” zincir hareketini tetikler mi diye soru işaretleri artabilir diye düşünüyoruz.”
Geldiğimiz noktada gelişmekte olan ülke para birimlerindeki satış baskısının özellikle Çin’in Yuan’a değer kaybettirmesi ve Ukrayna’daki gelişmeler sonrası  tekrar edilmesi gereken bir konu haline geldiğini düşünmeye devam ediyoruz. Bu bağlamda haftasonu Kırım ve Ukrayna’da yaşananların piyasaları olumsuz etkileme potansiyeli taşıdığını düşünüyoruz. Bu sabah itibariyle petrol ve buğday (Ukrayna önemli bir buğday üreticisi) fiyatlarının arz tarafında sorun yaşanabilir algısıyla yükseldiğini görüyoruz. S&P 500 vadeli endeksi ve gelişmekte olan ülke para birimleri, özellikle de Rus Rublesi, bu sabah itibariyle tekrar satış baskısı altında.
Daha önce de ifade ettiğimiz gibi piyasalar açısından önümüzdeki dönemde dört konunun önemli olduğunu düşünüyoruz:
1) ABD verilerinin ne kadar hava durumundan etkilendiği ve bundan sonraki seyri ve bunun ABD’de faiz arttırımı tartışmalarını başlatıp başlatmayacağı
2) Çin’de alınan tedbirlerin, kredi büyüme hızını da yavaşlatma dahil, devamı ve ekonomisi üzerine etkisi
3) Japon Merkez Bankası ve Japon Yeni
4) Gelişmekte olan ülke para birimleri
Bunlar arasında daha kısa vadede, özellikle gelişmekte olan ülke döviz piyasalarındaki gelişmelerin öneminin arttığını düşünmeye devam ediyoruz. Ukrayna ile ilgili haber akışı da piyasalar açısından oldukça önemli olmaya devam edecek gibi duruyor.
Bugün yurtiçi piyasalar açısından açıklanacak olan Şubat TÜFE verileri de önemli. CNBCE anketine gore ortalama piyasa beklentisi aylık %0.41 artış yönünde. Geçen hafta olduğu gibi bu hafta da hazine ihaleleri piyasalar açısından önemli.

Hiç yorum yok: