31 Ocak 2014 Cuma

Varantlarda Güne Başlarken - 31 Ocak 2014

Dün günün büyük bölümünde yukarı yönlü hareket eden BIST100 endeksi %0.99 yukarıda 62.701 puandan sonlandı. BIST30 endeksi de %1.18 yükselişle 76.031 puandan kapandı. Sanayi endeksi (xusin) %0.38, bankacılık endeksi (xbank) %1.69 yükseliş gösterdi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve AKBNK oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, Fed’in tahvil alımlarını kademeli olarak azaltmasının bir miktar tedirginliğe yol açmasına rağmen Türkiye'nin orta uzun vadeli görünümünün olumlu olduğunu ve bu sene itibariyle çok önemli bir sermaye çıkışı yaşanmayacağına inandığını ifade etti. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, son günlerde görülen döviz kurlarındaki hareketliliğin geçici olduğunu, kurların belli bir dengede oturacağını ifade ettiğini belirtelim. Borsa İstanbul son dönemde artan kur riskini daha iyi yönetmek isteyen şirketlere yönelik olarak döviz opsiyonları piyasası oluşturmak üzere çalışmalara başladı. SPK Başkanı Ertaş, Borsa İstanbul’un döviz opsiyonları ile ilgili başvurusunun önümüzdeki hafta sonuçlanacağını açıkladı. TCMB de dahil olmak üzere bankacılık sektörü kredi hacmi 24 Ocak ile biten haftada 17 milyar 946 milyon 937 bin TL yükselişle 1 trilyon 45 milyar 493 milyon TL’ye çıktı. Son olarak geçtiğimiz hafta mevduat bankalarındaki tüketici kredilerinin %0.28 yükselişle 237.3 milyar TL seviyesine geldiğini ve kredi kartı harcama tutarının %0.42 arttığını ekleyelim.

Şirket haberlerine baktığımızda, Garanti Bankası'nın 2013 yılı 4. çeyrekte konsolide olmayan net dönem karının 485 milyon TL olarak beklentilerin altında gerçekleştiğini görüyoruz. Şirketin 2013 yılında konsolide olmayan net kârı ise 3 milyar 5 milyon 560 bin TL olarak gerçekleşti. Ek olarak Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker’in, Gözde Girişim'in Türkiye Finans'ta olan hisselerinin satılacağını ifade ettiğini de ekleyelim.


Uluslararası piyasalara baktığımızda, yen’in değer kazanmasıyla Tokyo Borsa’sının son 1.5 yılın en büyük aylık kaybını gerçekleştirdiğini görüyoruz. Amazon.com Inc'in 4. çeyrek kârı 239 milyon dolarla beklentilerin altında açıklanırken Google’ın, reklam gelirlerinin desteklemesiyle 4. çeyrekte beklenenin üzerinde satış gerçekleştirdi. Bunların yanı sıra Facebook ve PultGroup gibi şirketlerin beklentilerden iyi gelen bilançoları ve tüketici harcamalarında yükselmeler görülmesi piyasalara moral verdi ve ABD hisseleri yükselerek bu haftaki kayıplarını geri aldı. Altın, ABD ekonomisinin iyileşmeye devam etmesinin ve bu nedenle Fed'i varlık alımlarını azaltmaya devam edeceği beklentilerinin güçlenmesiyle Aralık ayından beri ilk defa haftalık bazda kayba yöneldi.

Hiç yorum yok: