22 Ocak 2014 Çarşamba

Varantlarda Güne Başlarken - 22 Ocak 2014

Yukarı yönlü ve oldukça dalgalı bir gün geçiren BİST100 endeksi kapanışta %0.84  artıda 66.318 puandan sonlandı. BİST30 endeksi ise %1.02 yükselişle 80.948 puandan kapandı. Sanayi endeksi (xusin) %0.43, bankacılık endeksi (xbank) %1.35   yükseldi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve THYAO oldu.
Yurtiçi haberlerine baktığımızda, dün yapılan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonucunda Merkez Bankası’nın üç politika faizini de beklentilere paralel sabit tutarak %4.5, %3.5 ve %7.75'te bıraktığını görüyoruz. Ancak banka, ek parasal sıkılaştırma gereken günlerde bankalararası piyasada faizleri %9'a çıkaracağını açıkladı.

Kararın ardından Dolar/TL 2.7 TL’ye kadar çıktı. Kararın ardından yapılan açıklamada, cari açıkta iyileşmenin yıl boyunca sürmesinin beklendiği, ayrıca kredi büyüme hızları kademeli bir yavaşlama eğilimine girerken, yurtiçi nihai talep ve ihracatın ılımlı büyüme eğilimini koruduğunun gözlendiği vurgulandı. Bunun dışında, Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre, 2013 yılı Kasım ayı sonu itibariyle Türkiye’nin net uluslararası yatırım pozisyon açığı 416,7 milyar dolar olarak açıklandı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, 2014 yılı için büyüme öngörüsünün %4’ün üzerinde olduğunu açıkladı. MKK’nın vetrilerine göre, 2013 yılı içinde Borsa İstanbul'dan toplamda 418 milyon dolar tutarında net yabancı çıkışı yaşanırken, yabancı yatırımcılar nezdinde en yüksek net satış 1 milyar 221 milyon dolarla Banka Endeksi'nde oldu.
Şirket haberlerine baktığımızda, Banka Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz’ın yaptığı açıklamaları görüyoruz. Beyaz, Banka Asya’nın 22 milyar liralık nakit kredisi ve 1.3 milyon mevduat müşterisiyle Türk finans sisteminin önemli oyuncularından biri olarak Türk ekonomisine 30 milyar liralık katıkıda bulunduklarını belirtti. Beyaz ayrıca, son günlerde Bank Asya ile ilgili çıkan haberlerle ilgili, bankanın yükümlülüklerini karşılayabilecek güçte olduğunu ve likidite rasyolarında herhangi bir sorun yaşamadıklarını sözlerine ekledi.
Uluslararası piyasalara baktığımızda, Fed ve diğer önemli merkez bankalarının FOMC toplantısında atacağı adımların izlendiğini görüyoruz. Dün, S&P 500 Endeksi, küresel büyümeye ilişkin iyimserliğin, bilanço rakamlarındaki olumsuzlukları gölgelemesiyle 3 günde ilk kez yukarıda kapadı. MSCI Asya Pasifik Endeksi, Çin Merkez Bankası'nın nakit sıkışıklığını gidermek için piyasaya fon enjekte etmesinin ardından Çin hisse senetlerinin iki ayın en hızlı yükselişini gerçekleştirmesi ile yükseldi. Çin'de gösterge faizler, merkez bankasının küçük bankalar için fonlama imkanını artırmasının ardından düşüşünü ikinci güne taşıdı. Japonya’da enflasyondaki hızlanmanın etkisiyle Japonya Merkez Bankası, parasal genişleme programında değişiklik yapmadı. BOJ'un politika kararının ardından Tokyo Borsası'nın yükselmesiyle yen, erken saatlerdeki kazançlarını geri vererek değer kaybetti. Son olarak, spot altın fiyatları, Fed’in varlık alımlarından çekilmeye devam edeceği beklentisiyle 10 dolardan fazla düştü ve 1.5 ayın en yüksek seviyesinden döndü.


Hiç yorum yok: