15 Ocak 2014 Çarşamba

Varantlarda Güne Başlarken - 15 Ocak 2014


Dün güne düşüşle başlayan BIST 100 endeksi gün içinde gelen alımlarla kayıplarının hepsini geri aldı ve günü %0.02 yukarıda 68,072 puandan tamamladı. BIST30 ise %0.04 artışla 83,236 puandan kapandı. Sanayi endeksi (xusin) %0.30 düşerken bankacılık endeksi (xbank) %0.96 yükseldi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, THYAO ve HALKB oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre Kasım ayında Türkiye'nin cari işlemler açığının 3 milyar 935 milyon dolar, yıllıklandırılmış bazda cari işlemler açığının da 60 milyar 838 milyon dolar olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Türkiye'de kontrol edilemez ve özel sektörü de etkileyecek bir kur riski yaşanacağına inanmadığını söyledi. Dolar TL kurunun 2.1977 ile dün tarihinin en yüksek seviyesini gördüğünü de ekleyelim. Bakanlar Kurulu'nun “2014 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Karar”ın kabulüne ilişkin kararın, Resmi Gazete'nin bugünkü mükerrer sayısında yayımlandığını belirtelim. Buna göre, 2014 Yılı Yatırım Programı, Onuncu Kalkınma Planında, 2014-2016 Orta Vadeli Programında ve 2014 Yılı Programında yer alan hedeflerin ışığında hazırlandı.


Şirket haberlerine baktığımızda, Rekabet Kanunu'nu ihlal ettikleri gerekçesiyle haklarında soruşturma açılan Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ ve OPET Petrolcülük AŞ'nin dün Rekabet Kurulu’na sözlü savunma verdiğini görüyoruz. Rekabet Kurulu, bu iki şirket hakkındaki nihai kararını 29 Ocak'ta açıklayacak. Turkcell'in hissedarları Rus Altimo ve Çukurova Holding arasında şirketin kontrol hisselerine dair davanın görüldüğü İngiltere Yüksek Mahkemesi (Privy Council), Çukurova'nın Altimo'ya yapacağı ödemenin son tarihini 5-6 Şubat’ta karara bağlayacak. Son olarak İş Bankası’nın 127 gün, 232 gün ve 270 gün vadeli olmak üzere borçlanma aracı ihracı için çalışmalara başladığını duyurduğunu da ekleyelim.

Uluslararası piyasalara baktığımızda, Dünya Bankası’nın, gelişmiş ülkelerdeki kemer sıkma politikalarının gevşemesinin, gelişen piyasaların ihracatına olumlu katkı yapacağı beklentileriyle küresel büyüme tahminlerini artırdığını görüyoruz. Banka dünya ekonomisi için 2014 büyüme tahminini %3'ten %3.2'ye revize etti. Çin'de kredi büyümesinin, döviz rezervlerindeki yükselmenin etkisiyle Aralık ayında yavaşladığını belirtelim. ABD'de perakende satışların Aralık ayında beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi ve yenin 3 gün süren rallisini sonlandırmasıyla Tokyo Borsası bugün yükseldi. Dünya ekonomisinin güçlenmekte olduğuna dair iyimserlikle, Asya hisse senetlerinin de yükselişe geçtiğini belirtelim. Philadelphia Fed Başkanı Charles Plosser, tahvil alım programının azaltılmasının doğru yönde bir adım olduğunu ifade ederken Dallas Fed Başkanı Richard Fisher da Aralık ayı toplantısında 20 milyar dolarlık azaltım istediğini söyledi. Dünya en büyük ikinci otomobil üreticisi General Motors’un 2013 yılında satışlarını %4 artışla 9.71 milyona yükselttiğini de ekleyelim.

Hiç yorum yok: