25 Aralık 2013 Çarşamba

Varantlarda Güne Başlarken - 25 Aralık 2013

Dün gün boyu alıcılı seyreden BIST100 endeksi %1.34 artışla 68,997 puandan günü tamamladı. BIST30 endeksi ise günü %1.36 artışla 83,974 puandan sonlandırdı. Sanayi endeksi (xusin) %1.52 düşüş, bankacılık endeksi (xbank) ise %0.87 artış gösterdi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla HALKB, GARAN ve EKGYO oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve İçişleri Bakanı Muammer Güler, yazılı bildirimle görevlerinden istifa ettiklerini açıkladı. Dün açıklanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantı özetinde, kurulun önümüzdeki dönemde enflasyonun azalmaya devam edeceğini, ancak temel enflasyon göstergelerinin bir süre daha hedefin üzerinde seyredeceğini öngördüğü belirtildi. Merkez Bankası’ndan yapılan açıklama ile, Ocak ayı sonuna kadar en az 6 milyar Dolar’lık satım yapılması planlandığının belirtildiğini hatırlatalım.

Merkez Bankası’ndan gelen bir başka açıklamaya göre kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranlarında değişiklik yapılmadı. Ek olarak dün Merkez Bankası’nın, zorunlu karşılıklarda sadeleştirmeye gittiğini ve reserv opsiyon katsayılarını değiştirmiş olduğunu da hatırlatalım. Son olarak, Türk-İş, asgari ücret konusunda, ücretin en düşük memur maaşı seviyesine çıkarılmasının yanı sıra ‘16 yaşını doldurmayanlar’ ayrımının kaldırılması gerektiğini savundu.

Şirket haberlerine baktığımızda, EPDK’nın, LPG sektörüne yönelik lisans iptallerine başladığını, bu kapsamda Petrol Ofisi ve Turcas'ın lisanslarının iptal edildiğini görüyoruz. Bunun yanında, KAP’a yapılan açıklamada, Koç Grubu’na ait Arçelik ile Beşiktaş Spor Kulübü arasında sponsorluk anlaşması için görüşmelerin başladığı belirtildi. Ayrıca, Petkim’den KAP’a yapılan bildiride, şirkete, 5 yıllık vergi dönemine ait 19.2 milyon TL vergi cezası kesildiği açıklandı.

 
Uluslararası piyasalara baktığımıda, FED’in, Dodd-Frank yasasının, yabancı bankaların, ABD'deki ofislerinde türev işlemleri ayırmaları şartını erteleme imkanı tanıdığını görüyoruz. Son hâli 31 Ocak'ta devreye girecek olan tasarının, Haziran'daki geçici versiyonundan çok farklı olmayacağı açıklandı. Bunun yanında, ABD'de yasakoyucuların bütçe görüşmelerinde aldığı kararlardan sonra şimdi de hükümetin tüm kuruluşu için ansiklopedik bir harcama tasarısı hazırlaması gerektiği belirtildi. Bu haberlerin dışında, Japonya Başbakanı Abe, gelecek yıl da en büyük önceliğin ekonomik canlanma olacağını söyledi ve satış vergisinde artırımın ekonomiyi etkilemeyeceğini sözlerine ekledi. Son olarak, Çin'de para piyasası oranlarının, merkez bankasının nakit enjeksiyonunun ardından ikinci gününde de düşüşünü devam ettirdiğini hatırlatalım.

Hiç yorum yok: