18 Aralık 2013 Çarşamba

Varantlarda Güne Başlarken - 18 Aralık 2013

Dün güne ekside başlayan BIST100 endeksi satışların gün içinde de devam etmesiyle %5.21 düşerek 70,946 puandan sonlandı. BIST30 endeksi ise günü %5.49 düşüşle 86,377 puandan tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %4.23, bankacılık endeksi (xbank) ise %6.21 düşüş gösterdi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla HALKB, GARAN ve EKGYO olurken toplam işlem hacmi 4.2 milyar TL olarak gerçekleşti.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, dün gerçekleşen Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı sonucunda faizlerde değişikliğe gidilmediğini, borç verme faiz oranının %7.75, borçlanma faiz oranının %3.5’te bırakıldığını görüyoruz. Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Dr. Fatih Birol, Türkiye ekonomisinin 5-6 yıl içinde 65-70 milyar dolarlık enerji faturası olacağını ifade ederken, Türkiye’nin konumu açısından Irak gazını ve Rus gazının yarı fiyatına alabilme şansının olacağını belirtti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun yayınladığı rapora göre bu yılın ilk 10 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yurt içi benzin türleri satışları, yaklaşık %2.6, motorin türleri satışları ise %8 artış gösterdi. Ek olarak Ekim ayında benzinin ortalama satış fiyatının, bir önceki aya göre %1.8 düşerek 4.80 TL/litreye gerilediğini de belirtelim.
Şirket haberlerine baktığımızda, Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer CarrefourSA’yı, Sabancı Holding’in gücü ve Carrefour Grup’un perakendedeki deneyimiyle tüketici nezdinde lider konuma getirmeyi planladıklarını belirterek, 2014'te 110 milyon TL yatırımla 100 market açmayı ve bin kişiye daha istihdam sağlamayı, 2016’ya kadar CarrefourSA’nın cirosunu ikiye katlamayı hedeflediklerini ifade etti.  

Yurtdışı haberlerine baktığımızda, ABD Merkez Bankası'nın tahvil alımları programına ilişkin planlarını açıklayacağı toplantının sonlanmasının öncesinde New York Borsası’nın dün aşağı yönlü hareket ettiğini görüyoruz. Avrupa hisseleri de yine benzer şekilde Fed toplantı sonuçları beklenirken iki aylık en büyük rallisini takiben aşağı yönlü hareket etti. Nisan'daki satış vergisi artışı öncesinde taleplerin yükseldiği Japonya’da ithalat yıllık bazda %21.1 büyüdü. Japonya Merkez Bankası yetkilileri, enflasyon hedefine ulaşmak için gerekmesi durumunda Japonya Merkez Bankası’nın tahvil alımlarını genişletebileceğini düşünüyor. Çin'in 4 büyük kentindeki yeni konut fiyatları Kasım ayında da yükselmeye devam etti. Batı Teksas (WTI) türü ham petrolün, verilerin ABD petrol stoklarının düşüşünün 3. haftasına girildiğini göstermesiyle yükselmeye başladı.

Hiç yorum yok: