4 Kasım 2013 Pazartesi

Varantlarda Güne Başlarken - 04 Kasım 2013

Geçtiğimiz Cuma satıcılı geçen günün ardından BİST100 endeksi %1.44 düşüşle 76.501 puandan sonlandı. BİST30 endeksi ise %1.64 ekside 93.101 seviyesinden kapandı. Sanayi endeksi (xusin) %0.56, bankacılık endeksi (xbank) %2.41 düşüş gösterdi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve ISCTR oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Turhan’ın, işletmelerin teşvik edilebilmesi için, sürdürülebilirliğin, işletmelerin performansını etkileyecek ekonomik değere dönüştürülebilmesi gerektiği açıklamasında bulunduğunu görüyoruz. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği, resmi gazetenin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni yönetmeliğe göre,  elektrik piyasasında elektrik enerjisinin üretimi, iletimi, dağıtımı, toptan satışı, perakende satışı, ithalatı, ihracatı ve piyasa işletimi faaliyeti için uygun bir lisans alınması zorunlu olacak. Bugün Ekim ayı enflasyon rakamlarının açıklanacağını da hatırlatalım.


Şirket haberlerine baktığımızda, Emlak GYO’nun ikincil halka arzı için SPK'ya başvuruda bulunduğunu görüyoruz. Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil’in, kamu kurumları altında stratejik kurumların gelişmesinin zor gerçekleştiğini vurguladığını görüyoruz. Kotil ayrıca, THY'nin 2006'da yaşanan özelleştirme sürecinin ardından 2012'ye kadar %35 büyüdüğünü ifade ederken, 2023 yılı itibariyle 126 milyon yolcu taşımayı hedeflediklerini belirtti.

Uluslararası piyasalara baktığımızda, ABD'de Cuma günü açıklanacak istihdam verileri öncesinde Asya borsalarının yükseldiğini görüyoruz. Richmond FED Başkanı Lacker, enflasyon kontrolünde en önemli unsururun, FED’in bağımsızlığı olduğunu savundu. Dallas FED Başkanı Richard Fisher ise, mali anlaşmazlığın, toparlanma sürecinde ABD hükümetinin baskıcı bir politika izlemesine neden olduğunu söyledi. Bu haberlerin yanında, Çin'de hizmet sektörü, Ekim'de 1 yılın en hızlı büyümesini kaydederek dünyanın en büyük 2. ekonomisinde toparlanmaya işaret etti. Toparlanma konusunda dikkat çeken bir başka ülke olan İngiltere'nin büyüme tahmini İngiliz Sanayi Birliği tarafından yukarı çekildi. Royal Bank of Scotland, kötü kredilerini kendi içinde aktaracağı yeni bir banka oluşturacağını söyledi. Ayrıca, Brezilya, 4 yılın en büyük bütçe açığını azaltmak için önümüzdeki yıl kalkınma bankasının kredilerini %20 oranında azaltmayı planladığını duyurdu.  Almanya’da büyük bir destekle yeniden seçilerek üçüncü dönem liderliğini başlatan Başbakan Merkel’in, hükümeti kurmak için vazgeçmeyeceği tek şartın göçmenlere çifte vatandaşlık vermek olduğu belirtildi. Son olarak ise, Japonya piyasalarının bugün tatil nedeniyle kapalı olacağını hatırlatalım.

Hiç yorum yok: