20 Kasım 2013 Çarşamba

Piyasalara Bakış

Geçtiğimiz hafta FED Başkan adayı Yellen’ın Senato konuşmasında güvercince sinyaller vermesi ile ABD piyasalarındaki ralli sonrası Pazartesi olduğu gibi dün de sınırlı kar satışları etkili oldu. S&P 500 %0.20 ekside 1787 seviyesinden günü kapattı. Dün akşam FED Başkanı Bernanke’nin açıklamaları geneli itibariyle güvercince yönde sinyaller içerse de bu akşam tsi ile 21:00’de açıklanacak Ekim ayı FED toplantı tutanakları öncesinde ABD 10 yıllık faizinin 2.66’lardan 2.72’lere hareketlendiğni görüyoruz. Hatırlanacağı üzere Ekim ayı toplantısı FED’in yeterince güvercince sinyaller vermediğine yönelik algılamaya neden olmuştu, bu doğrultuda da tutanaklarda bu görünümü destekleyecek ifadelerin soru işaretlerine neden olabileceğini gözardı etmemek gerekli bizce.
 
“Yellen” açıklamaları ile birlikte geçtiğimiz hafta tepki yükselişleri gördüğümüz gelişmekte olan piyasalarda da  kar satışları görülüyor. MSCI GOP endeksi dün dolar bazında %0.08 düşerken MSCI Türkiye endeksi ise Merkez Bankasının kararlarının da etkisiyle günü dolar bazında %0.84 ekside kapattı. Merkez Bankasının dünkü açıklamalarındaki şahince tonlama; kısa notta temkinli duruşun güçlendirilmesine ve para piyasası faiz oranlarındaki oynaklığın azaltılmasına yönelik vurgular ön plandaydı  ve ayrıca aylık repo ihaleleri düzenlemeyeceğini açıklayarak sıkılaştırıcı adımlarına devam ettiğini gördük;  TL’ye olumlu yansısa da faize duyarlı bankacılık sektöründeki baskı ön plandaydı. 2 yıllık tahvil faizleri dün yükseldi.


Bu sabah ise FED tutanakları öncesinde Japonya Borsasında kar satışları etkili olmaya devam ediyor. Gelişmekte olan Asya piyasaları genelinde Çin hariç kar satışları etkili. Çin Borsası şu saatlerde %0.3 artıda.  Reform paketinin de desteğiyle sert yükselişlerin görüldüğü ve Eylül ayı başlarından itibaren etkili olan aşağı trendi yukarı yönde kırmaya çalışan Çin borsasındaki seyir gelişmekte olan piyasalar geneli için önemli olabilr.
Büyük resme baktığımızda FED’in para politikasına yönelik gelişmeler piyasalarda en önemli konulardan biri olmaya devam ediyor. Bu doğrultuda da bugün açıklanacak FED toplantı tutanakları ile birlikte FED’in 18 Aralık toplantısı ve öncesinde 6 Aralıkta açıklanacak tarım dışı istihdam rakamı oldukça önemli. Diğer taraftan ECB’nin faiz indirim kararı ardından Japonya Merkez Bankasından gelebilecek politika adımlarının da global piyasaların en önemli gündem maddelerinden biri olabileceğini belirtmekte fayda var.
Kısa vadede “Yellen” açıklamalarının riskli varlıklar üzerindeki pozitif etkisini görmeye devam edebileceğimizi düşünüyoruz.  Ancak daha uzun vadede baktığımızda S&P 500 gibi bazı benchmark endeksler rekor seviyelerinde bulunurken, bazı varlık volatilite göstergelerinin düşük seviyelerini korumasına paralel gelişmekte olan piyasalar gibi riskli varlıklara yönelik daha nötr bir duruşun daha uygun olabileceğini düşünmeye devam ediyoruz. Bu bağlamda Vix volatilite endeksinde Pazartesi günkü sert yükseliş ardından dün de gördüğümüz (daha sınırlı da olsa) yükselişi de not ediyoruz.
Bugün makro veri tarafında ise ABD TÜFE, perakende satışlar ve ikinci el konut satışları takip edilecek. Bugün NY FED Dudley ve ST.Louis FED Başkanı Bullard konuşacak. Ayrıca BOE tutanakları açıklanıyor.

Hiç yorum yok: