21 Ekim 2013 Pazartesi

Varantlarda Güne Başlarken - 21 Ekim 2013

Bayram tatilinin hemen öncesinde yatay bir seyir izleyen BIST100 endeksi geçtiğimiz Pazartesi günü gerçekleşen tek seanslık işlem gününü %0.08 yukarıda 76.235 puandan sonlandırmıştı. BIST30 endeksi ise %0.11 artışla 93.292 seviyesinde yükselmişti. Sanayi endeksi (xusin) %0.07 artış, bankacılık endeksi (xbank) %0.10 düşüş yaşarken en çok hacim yaratan hisseler sırasıyla GARAN, HALKB ve VAKBN olarak sıralanmıştı.

Yurtiçi piyasaya baktığımızda, bankacılık sektörünün 27 Eylül itibarıyla 1 trilyon TL’yi aşan toplam kredi hacmi, 4 Ekim itibarıyla tekrar 1 trilyon TL’nin altına gerilemiş olduğunu görüyoruz. Türkiye İstatistik Kurumunun Eylül ayı Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) verilerine göre, yıllık enflasyon %7.88 olarak gerçekleşirken enflasyon sepetinde yer alan yakıt türleri içerisinde son 1 yılda fiyatı en fazla artan ürün %11.1 artışla mazot oldu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, denetim personelinin yılın 9 ayında 5.3 milyar TL’lik vergi kaybı tespit ettiğini ve buna karşılık olarak 10.6 milyar TL ceza kesildiğini ifade etti. Türk Patent Enstitüsü Başkanı Habip Asan, Türkiye'nin son iki senedir Avrupa'da, en çok marka başvurusu yapılan ülke olduğunu açıkladı.


Şirket haberlerine baktığımızda, Koç Holding’in 2000 yılında Şanlıurfa'da kurduğu Harranova çiftliğini kapatmaya hazırlandığını görüyoruz. Bunun yanı sıra kısa süre önce Yapı Kredi Sigorta ve Yapı Kredi Emeklilik'i satın alan Allianz’ın, halka açık olan Yapı Kredi Sigorta hisseleri için gazetelere çağrı ilanı verdiğini de belirtelim.

Uluslararası piyasalara baktığımızda, Japonya'nın ihracatının beklentilerin altında kalmasının ardından Yen’in zayıfladığını ve Fed'in teşvikleri Mart'a kadar devam ettireceği haberlerinin hisseleri desteklediğini görüyoruz. Bunun yanında ABD Hazine Bakanı Lew, borç limiti tartışmalarının ekonomiye zarar verdiğini söyleyerek bu gelişmenin tekrarına izin verilmeyeceğini savundu. Eski FED Başkanı Alan Greenspan ise, ABD’de aynı bütçe krizinin tekrarlanabileciğini söyledi.  Ayrıca Brüksel, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin, bankaların tahvil sahiplerine sert kesintiler yapmasının ekonomik güvene zarar verebileceği yönündeki uyarılarına rağmen, bankaların kurtarma paketlerindeki kısıtlamalar konusunda geri adım atmadı. Bunun yanında Almanya Maliye Bakanlığı, büyümenin yılın ikinci yarısında da devam edeceğini söyledi. İhracat verilerinin beklenenin altında çıkmasına rağmen Japonya Merkez Bankası Başkanı Kuroda, Japonya'nın %2 enflasyon hedefini tutturacağını savundu. Son olarak Çin'in merkezi hükümetinin, büyümedeki toparlanmayı desteklemek ve daha kaliteli büyüme sağlamak için ekonomi politikalarının uygulanması çağrısında bulunduğunu hatırlatalım.

Hiç yorum yok: