12 Eylül 2013 Perşembe

Varantlarda Güne Başlarken - 12 Eylül 2013

Dün Suriye’ye askeri müdahale endişelerinin azalmasının ardından gün içersinde BİST 100 Endeksi dalgalı bir seyir izledi ve günü yatay seviyede %0.02 ekside 71,771 seviyesinden tamamladı. BİST 30 Endeksi %0.11 ekside 87,912 seviyesinde sonlandı. Sanayi endeksi (xusin) %0.72 yükseldi, bankacılık endeksi (xbank) ise %0.75 düştü. Günün en çok hacim yaratan hisseler sırasıyla THYAO, GARAN ve HALKB oldu.

Yurtiçi haberlere baktığımızda dün Maliye Bakanı Şimşek’in, Fed’in politikasına yönelik tedbirlerin olduğunu ve TL’nin makul düzeye çekilmesinin finansal istikrar açısından önemli olduğunu belirttiğini görüyoruz.  S&P bugün açıkladığı raporda Türkiye ekonomisinde büyümede risklerin aşağı yönlü olduğunu, cari açık fonlamasında sıcak paranın payının artmasının Türkiye’yi kırılgan kıldığını ve 2013-2014 bütçe açığının GSYH oranının %3’e yükselebileceğini bildirdi. BİST Yönetim Kurulu Başkanı Turhan geleneksel bankacılığın risklere açık olduğunu belirtti.


Şirket haberlerine baktığımızda Özelleştirme İdaresi’nin THY’deki kamu payının özelleştirileceği yönünde bazı basın yayın organlarında geçen haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdiğini görüyoruz. Maliye Bakanlığı ve EPDK’nın, Temmuz ayında Koç Grubu şirketlerinden Tüpraş, Opet ve Aygaz’a ait tesis ve işletmelerde yaptığı denetimlerde alınan akaryakıt numunelerinin son analiz sonuçları mevzuata uygun çıktı.


Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Avrupa'daki gelişen piyasaları değerlendirerek, seçim öncesi ve mali politikalardaki risklere dikkat çekti. Çin Başbakanı Li, ekonomik teşviklerin Çin ekonomisinde altta yatan sorunları gidermeyeceği uyarısında bulundu ve geri sıçramanın henüz somut temeller üzerinde olmadığını belirtti. İngiltere MB politika yapıcılarından Miles, İngiltere’deki ekonomik güçlenmenin ve işsizlik oranının İngiltere Merkez Bankası’nın faiz artırımına yakınlaştırabileceği yönünde düşüncesini belirtti. Suriye’ye askeri müdahale endişelerinin azalmasının ardından New York Borsası artış kaydetti. Avustralya’da istihdam 2 senedir ilk kez iki ay üst üste düştü.

Hiç yorum yok: