11 Eylül 2013 Çarşamba

Varantlarda Güne Başlarken - 11 Eylül 2013

Dün Suriye sorununda gerilimin azalmasının ardından oluşan olumlu piyasa koşullarıyla gün boyunca yükseliş kaydeden BİST 100 Endeksi %3.01 artıda 71,787 puandan tamamladı. BİST 30 Endeksi %3.02 artıda 88,010 puandan sonlandı. Sanayi endeksi (xusin) %3.03, bankacılık endeksi (xbank) ise %1.72 yükseldi. Günün en çok hacim yaratan hisseler sırasıyla THYAO, GARAN ve HALKB oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, dün ikinci çeyrekte GSYH verilerinin yıllık %4.4 olarak açıklandığını ve beklentinin üstünde arttığını görüyoruz. Başbakan Yardımcısı Babacan, küresel olumsuzluklara rağmen açıklanan verilerin Türkiye ekonomisinin dayanıklılığını gösterdiğini belirtti. Bankacılık sektörünün net karının Temmuz itibariyle %27.5 artışla 946.9 milyar TL olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Ekonomi Bakanı Çağlayan, bu yılki büyümenin %3.5 civarında gerçekleşebileceği yönünde tahminini açıkladı. Maliye Bakanı Şimşek, bu sene büyümenin %4’ün altında kalabileceğini belirtti.


Şirket haberlerine baktığımızda Maliye Bakanlığı ve EPDK’nın, Temmuz ayında Koç Grubu şirketlerinden Tüpraş, Opet ve Aygaz’a ait tesis ve işletmelerde yaptığı denetimlerde alınan akaryakıt numunelerinin son analiz sonuçlarının mevzuata uygun çıktığını görüyoruz.  Sabancı Holding’in İsrail’e ihracatını gerçekleştirdiği Temsa marka otobüslerin satışına yeniden başlandı. Cengiz-Limak-Kolin, Türk Medya Grubu ile ilgili satın alma girişiminden vazgeçtiğini açıkladı. Rekabet kurulu, çimento ve hazır beton pazarında faaliyet gösteren Denizli Çimento, Göltaş ve Konya Çimento’nun sözlü savunmasını aldı.


Yurtdışı piyasalarına baktığımızda Obama’nın Suriye oylamasını ertelemesinin ardından ABD ham petrol fiyatlarının düştüğünü ve yenin dolar karşısında değer kaybederek son yedi haftanın en düşük seviyesine indiğini görüyoruz. Suriye geriliminin azalmasıyla New York Borsası yükseldi ve S&P 500 Endeksi Temmuz’dan bu yana en uzun süreli kazanç dönemini genişletti. Sanayi metalleri, Çin'de dün açıklanan yeni kredi verisinin Ağustos ayında neredeyse iki katına çıkmasının ardından yükseldi. Euro Bölgesi avukatları AB’de finansal işlem vergisinin uygulanmasının yasalara aykırı olacağını belirtti. S&P’nin, Arjantin’in ülke kredi notunu düşürdüğünü belirtelim.

Hiç yorum yok: