21 Ağustos 2013 Çarşamba

Varantlarda Güne Başlarken - 21 Ağustos 2013

Dün günün büyük çoğunluğunu ekside geçiren BİST 100 Endeksi gün sonuna yakın hız kazanan alımlarla kayıplarının bir kısmını telafi etti ve %0.25 düşüşle günü 72,204 puandan tamamladı. BİST 30 Endeksi de %0.10 gerileyerek 87,324 seviyesinden sonlandı. Sanayi endeksi (xusin) %0.47 gerilerken bankacılık endeksi (xbank) %0.24 artış gösterdi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve ISCTR oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda dün Merkez Bankası’nın politika faizi ve gecelik borçlanma faiz oranlarını sabit tutarken gecelik borç verme faiz oranını %7.25’ten %7.75’e yükselttiğini görüyoruz. Bunun yanı sıra TCMB gerektiğinde ek parasal sıkılaştırmaya gidilebileceğini ve enflasyon görünümünün orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar para politikasında temkinli duruşun korunacağını da açıkladı. Ekonomi Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, ülkeye Haziran ayında 663 milyon dolar, yılın ilk 6 ayında ise 5 milyar dolara yakın uluslararası doğrudan yatırım girişi gerçekleşti. Hazine Müsteşarlığı, Temmuz ayı sonu itibariyle Hazine’nin alacaklarının 19.8 milyar TL’ye ulaştığını açıkladı. Hazine’nin 1.8 milyar TL tutarında kira sertifikası ihracı gerçekleştirdiğini de belirtelim. İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, TCMB ve BDDK’nin esas adımlarını, Fed’in tahvil alımlarını azaltma kararı alabileceği Eylül ayına sakladıklarını, bu süreç içerisinde Türk bankacılık sektörü ve kamu mali disiplini sağlam tutulduğu sürece Türk Lirası’nın değer kaybetmesinin bir felaket senaryosu olarak okunmaması gerektiğini söyledi.

Şirket haberlerine baktığımızda dün Turkcell Genel Müdürü Ciliv’in, SPK’nın yapmış olduğu yönetim kurulu atamalarının gerekli olduğunu ve temettünün dağıtılması için hissedarların kararları doğrultusunda Genel Kurul’un toplanması gerektiğini açıkladığını görüyoruz. Doğuş Otomotiv’in 2013 yılı 6 aylık net kârının %102 artışla 129.2 milyar TL olarak açıklandığını da belirtelim.

Yurtdışı piyasalara baktığımızda dört günlük düşüş trendinin ardından dün S&P 500 Endeksi’nin perakende şirketlerinin beklentilerden iyi gelen finansal sonuçlarıyla yükseldiğini görüyoruz. Önümüzdeki sene Japonya’da uygulamaya geçecek olan satış vergisini destekleyen Japonya Merkez Bankası Başkanı Kurado, aşağı yönlü risklerin artması durumunda daha fazla parasal genişleme uygulamasına gidilebileceğini açıkladı. Piyasalar Çin’in bu sene %7.5’lik büyüme hedefini yakalayabileceğini düşünüyor. Almanya Maliye Bakanı Schaueble, Yunanistan'ın fonlama açığını kapatmak için yeni bir kurtarma paketine daha ihtiyacının olabileceğini söyledi. Uluslararası piyasalarda gözler bugün açıklancak Fed toplantı tutanaklarında olacak.  

Hiç yorum yok: