12 Ağustos 2013 Pazartesi

Varantlarda Güne Başlarken - 12 Ağustos 2013

Geçtiğimiz hafta Çarşamba gününü sakin geçiren BİST 100 Endeksi, kısmen küresel piyasalardaki olumsuz havanın etkisi altında %0.66 kayıpla 73,544 seviyesinden günü tamamladı. BİST 30 Endeksi %0.68 düşüşle 88,817 puandan haftayı sonlandırdı. Sanayi endeksi (xusin) %0.50, bankacılık endeksi (xbank) %0.62 düşerken haftanın son gününde en çok hacim yaratan hisseler sırasıyla GARAN, VAKBN ve HALKB oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından akaryakıt şirketlerine benzin, motorin ve LPG fiyatlarını en yakın erişilebilir uluslararası piyasa fiyatlarına uyumlu hale getirmeleri için verilen sürenin dün dolmasıyla akaryakıt firmalarının litre fiyatlarını 2-6 kuruş arasında düşürdüğünü belirtelim. Türkiye, 2013’ün ilk yarısında İspanya, Mısır ve Yunanistan’ı geride bırakarak bölgesinde geçen yıla göre yabancı ziyaretçi sayısını %15'in üzerinde artıran tek ülke oldu. Hazine bugün ve yarın toplam 4 tahvil ihalesi düzenleyecek. Ayrıca bugün TÜİK Haziran ayı Sanayi Üretim Endeksi’ni açıklayacak.


Şirket haberlerine baktığımızda geçtiğimiz hafta Yıldız Holding, Ülker Bisküvi'deki %10 hissesini 6 ay içinde blok satış yöntemiyle satacağını açıklamıştı. Bugün KAP’ta yayınlanan duyuruya göre Yıldız Holding, yaklaşık 58.5 milyon TL nominal tutarlı Ülker Bisküvi Sanayi hissesinin kaydı için Merkezi Kayıt Kuruluşuna başvurdu.


Yurtdışı piyasalara baktığımızda geçen hafta Almanya Haziran ayı sanayi üretiminin sıçrama yaptığını görüyoruz. Bunun yanı sıra Çarşamba günü konuşma yapan İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, gösterge faizin görünümünün işsizlik ve enflasyona bağlı olduğunu ve işsizlik oranı %7'ye düşene kadar mevcut politikanın sabit tutulacağını açıkladı. ABD’de beklentilerden daha iyi açıklanan ticaret ve hizmet sektörü verilerinin ardından Fed’in tahvil alımlarında azaltmaya gideceğine dair endişelerin artmasıyla ABD hisse senetleri geçtiğimiz hafta Haziran’dan beri en kötü haftasını yaşadı. Japonya ikinci çeyrekte beklenen %3.6’nın çok altında %2.9 büyüdü. Bu verinin ardından gerileyen Topix Endeksi Haziran ayından bu yana yaşadığı en büyük haftalık kaybını genişletti. Çin’de gayrimenkul geliştirme şirketleri ve emtia üreticilerinin yükselişe geçmesiyle gösterge endeks, yaklaşık iki ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Hiç yorum yok: