6 Ağustos 2013 Salı

HSBC nin yüksek getiri beklediği şirketlerle ilgili faaliyet tahminleri

Adana Çimento: 2. çeyrek gelirleri Türkiye ve Kuzey Afrika’daki talep nedeniyle patlayacak. Hisse başına kâr da döviz pozisyonundaki fazla nedeniyle bunun da üstüne olumlu etkilenecek. Net kârı 2012’nin 2. çeyreğine göre yüzde 19, bu yılın ilk çeyreğine göre yüzde 189 artıyor.
Anadolu Efes: Döviz açıklarından kaynaklanan zarar nedeniyle net kâr baskı altında. Satış ve Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr (FAVÖK) ise gerçeği tam yansıtmıyor. Büyüme gözüküyor ama satış miktarları 2. çeyrekte baskı altında. Satışları geçen yılın 2. çeyreğine göre yüzde 25 artmasına karşın net kâr aynı dönemlerde yüzde 39 düşecek.
Akçansa: Daha iyi yurt içi talep sayesinde net kâr ve kâr marjlarında iyileşme bekliyoruz. Net kârı bu yılın 1. çeyreğine göre yüzde 106 artıyor.
Akenerji: Hidroelektrik santrallerinin performansı sayesinde 2. çeyrekte FAVÖK marjları güçlü oluşacak, buna karşın döviz pozisyondaki açık net kârı vuracak. FAVÖK geçen yıl 2. çeyreğe göre yüzde 20 artıyor ama geçen yılki 14 milyon liralık 2. çeyrek net kârı bu yıl 55 milyon liralık zarara dönüşüyor.


Aksa Enerji: 2. Çeyrek, Aksa için en zayıf çeyrek. Döviz pozisyonundaki açık da dikkate alındığında, net kârı negatif bekliyoruz. 2. çeyrek net zararı 2012’deki 10 milyon liradan bu yıl 55 milyon liraya çıkacak. Buna karşın aynı dönemlerde satışlarda yüzde 32’lik artış olacak.
Aygaz: Daha iyi faaliyet performansına karşın, Tüpraş’ın zayıf performansı ve TL’nin değer kaybı net kârı olumsuz etkiliyor. Satışlardaki yüzde 12’lik artışa karşın, 2. çeyrek net kârı, 2012’ye göre yarıya düşecek.
BİM: Artan gıda enflasyonunun yarattığı güçlü büyüme yıllık bazda marjların artmasına neden olacak. Satışlar yüzde 18, net kâr yüzde 19 artıyor.
Coca Cola İçecek: FAVÖK’teki büyümeye karşın açık döviz pozisyonu nedeniyle net kâr baskı altında. 1. çeyreke oranla 2. çeyrekteki düşüş, Pakistan’daki faaliyetlerden sağlanan olağanüstü gelirden kaynaklanıyor. Satışlar yüzde 32 artarken, net kâr yüzde 17 düşüyor.
Çimsa: Yurtiçi ve Kuzey Afrika piyasalarındaki iyileşmeden dolayı ciddi büyüme yaşanacak. Hisse başına kâr, tek seferlik Sabancı satışı geliri nedeniyle patlayacak. 2. çeyrekte satışlar yüzde 23 artarken, net kâr yüzde 248 oranında patlayarak 42 milyon liradan 145 milyon liraya çıkıyor.
Doğuş Otomotiv: Yıllık bazda yüzde 20, çeyrek dönem bazında yüzde 40’lık birim satışı büyümesi, daha düşük katılım kârları ve zayıf TL’ye karşın çok güçlü sonuçlar getirecek. Satışlardaki yüzde 29 büyüme, FAVÖK’te yüzde 22’ye, net kârda ise yüzde 6’ya kadar düşüyor.
Doğan Holding: 2. çeyrekte rüzgar enerjisinin eklenmesiyle satışlarda ve FAVÖK’te çeyrek dönem bazında güçlü büyüme, net kârda ise döviz açığı zararları nedeniyle zarar olacak. Geçen yılki 68 milyon liralık net kâr bu yıl 2. çeyrekte 7 milyon liralık net zarara dönüşüyor.
Doğan Yayın: Haziran ayındaki zayıflığa rağmen, mevsimsel etkenler nedeniyle operasyonların çeyrek bazda düzelmesini bekliyoruz. Buna karşın net kâr/zarar rakamını döviz açığındaki zararlar domine edecek. Geçen yılki 52 milyon liralık net kârı, bu yıl 2 milyon lira net zarara dönüşüyor.
Emlak Konut: 2. çeyrekteki operasyonel rakamları, MyWorld, Gebze 2 ve Tuzla 2 projelerindeki geri dönüşler sürükleyecek. Satışlar yüzde 65 artacak. Net kâr ise yüzde 212 artışla 161 milyon liraya çıkacak.
Enka İnşaat: Taahhüt alanındaki gelir artışları ve dövizden gelecek kazançlar sayesinde güçlü bir 2. çeyrek bekleniyor. Satışlar yüzde 11 artarken, net kâr yüzde 27 artacak.
Erdemir: Düşük maliyetler ve TL’nin değer kaybetmesi marjları destekleyecek ve güçlü 2. çeyrek rakamlarına ulaşılmasına neden olacak. Maliyet düşüşü FAVÖK’ü yüzde 95, net kârı ise yüzde 261 artıracak. 2. çeyrek net kâr tahmini 295 milyon lira.
Gübretaş: Çeyrek bazda yüzde 9, yıllık bazda yüzde 18 düşen - zayıf gübre fiyatlarına karşın satış hacimlerindeki artış ve 2012’deki düşük baz sonuçlarda etkili olacak. Satışlar yüzde 15 düşüyor ancak net kâr sekiz kat artışla 35 milyon liraya çıkıyor.
Hürriyet: Döviz açığı zararları nedeniyle net zarar gerçekleşmesi bekleniyor. 2 milyon liralık 2012 2. çeyrek kârı 9 milyon lira zarara dönüşüyor.
Kardemir: Düşük maliyetler ve TL’nin değer kaybı kâr marjlarını olumlu yönde etkileyecek. Ancak net kârlılık rakamları döviz açığı zararları nedeniyle baskı altında olacak. Satışlardaki yüzde 6, FAVÖK’teki yüzde 25’lik artışa karşın, net kâr yüzde 38 düşüşle 40 milyon liraya inecek.
Kiler GYO: TL’nin değer kaybetmesi net zarara yol açacak. 2012’nin 2. çeyreğindeki 4 milyon liralık zarar 10 milyon liraya çıkıyor.
Koç Holding: Güçlü bankacılık ve tüketici sonuçlarına karşın, zayıf ücret sonuçları ve döviz açığı zararları nedeniyle net kârı stabil kalacak. 2. çeyrek kârında sadece yüzde 3 artış var.
Migros: TL’nin Euro’ya karşı değer kaybetmesi sonucu ortaya çıkan devasa döviz açığı zararları 3. çeyrekte de çift haneli büyüme ve sabit marjlara karşın net zarara neden olacak. 2. 2012’deki 73 milyon liralık 2. çeyrek net kârı 2013’te 178 milyon liralık zarara dönüşecek.
Petkim: Satışlar yüzde 15 düşecek. Net zarar 36 milyon liradan 20 milyon liraya inecek. Zararın nedeni çeyrek bazda düşük kapasite kullanımı ve TL’nin değer kaybı.
Pegasus: Güçlü hava trafiği ve düşük yakıt maliyetleri nedeniyle çok güçlü bir 2. çeyrek bekliyor. 1. çeyrekteki 6 milyon liralık zarar, 2. çeyrekte 70 milyon lira kâra dönüşüyor.
Sabancı Holding: Net kâr yüzde 51 artışla 637 milyon liraya çıkıyor. Kârlılığı Akbank’ın 2. çeyrek sonuçları sürüklüyor.
Şişecam Holding: Yassı cam satışları ile döviz fazlası net kârı yüzde 8 artıracak.
Sinpaş GYO: 2. çeyrekteki Palaces ve iTower projelerinden gelen güçlü teslimler satışları yükseltecek. Ancak hisse başına kâr döviz açığı pozisyonundan dolayı düşecek. Satışların yüzde 9 artmasına karşın net kâr yüzde 60 düşüşle 8 milyon liraya inecek.
TAV: Yıllık bazda yüzde 22’lik yolcu artışı sonucu meydana gelen güçlü operasyonel sonuçlar döviz açığı zararlarıyla sıfırlanıyor. Gelirler yüzde 20 artarken net kâr yüzde 6 düşecek.
Turkcell: Satışlardaki sağlıklı artışa karşın net kârı yine döviz açığı pozisyonu etkiliyor. Gelirler yüzde 8 artarken net kâr yüzde 2 düşüyor.
THY: Yıllık bazda yüzde 27 artan güçlü yolcu trafiği ve düşük yakıt maliyetleri tarihinin en iyi 2. çeyrek performanslarından birini yakalamasına neden olacak. Geçen yılın aynı dönemine göre 2. çeyrekte gelirler yüzde 26, FAVÖK yüzde 58, net kâr yüzde 57 artıyor. Tahmini 2. çeyrek net kârı 304 milyon lira.
Tekfen Holding: Düşük gübre fiyatları ve marjları ile taahhüt tarafındaki proje zararları 1. çeyrekteki kötü performansın nedenleri. Gelirler aynı kalırken geçen yıl 2. çeyrekteki 57 milyon liralık net kârı yüzde 96’lık inişle 2 milyon liraya düşecek.
Tofaş: Daha zayıf ihracat nedeniyle sınırlı satış büyümesi yaşanacak. Buna karşın al ya da öde anlaşmaları kâr marjlarını yerinde tutacak. Net kârı yüzde 12 artışla 141 milyon liraya çıkıyor.
Turcas: TL’nin değer kaybı nedeniyle net kârı yüzde 77 azalarak 7 milyon liraya düşecek.
Torunlar GYO: 2. çeyrek AVM kiralarıyla sürükleniyor. Geçen yıl 2. çeyrekteki 31 milyon liralık net kâr bu yıl aynı dönemde 23 milyon liralık net zarara düşüyor.
Ülker: Çift haneli satış büyümesi, döviz açığı zararı ve yüksek baz etkisi nedeniyle çift haneli kâr düşüşüne neden olacak. Satışlarındaki yüzde 12 artış, net kârda yüzde 12’lik düşüşe dönüşüyor.
Zorlu Enerji: Jeotermal enerji ve daha yüksek rüzgâr üretimi nedeniyle kâr marjları iyileşiyor. Ancak hisse başına sonuçları dövizdeki açık nedeniyle negatifde kalacak. Geçen yıl 2. çeyrekteki 33 milyon liralık net zararı bu yıl aynı dönemde 83 milyon liraya çıkıyor.

Hiç yorum yok: