10 Temmuz 2013 Çarşamba

Varantlarda Güne Başlarken - 10 Temmuz 2013

Dün güne %1.2 yukarıda başlayan BİST 100 Endeksi gün içinde %2’ye yakın yükseliş gösterdikten sonra 2. seansın sonuna doğru hızlanan satışlarla kazançlarının bir kısmını geri verdi ve günü %0.42 yükselerek 71,981 seviyesinden sonlandırdı. BİST 30 Endeksi %0.44 yukarıda 87,254 puandan sonlandı. Sanayi endeksi (xusin) %0.47 yükselirken, bankacılık endeksi (xbank) %0.63 azaldı. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB, ve ISCTR oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda Türkiye İhracatçılar Mesclisi Başkanı Büyükekşi, Dolar/TL kurundaki oynaklığın ihracata zarar verdiğini ve ihracatçılar için ideal kurun 1.90 TL olduğunu belirtti. SPK’nın Haziran ayı anketine katılanların %49’u BİST 100 Endeksi’nin önümüzdeki ay düşmesini bekliyor. Avrupa Yatırım Bankası’ndan, turizm ve enerji verimliliği projelerinin desteklenmesi amacıyla, Türkiye Kalkınma Bankası ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’na Hazine geri ödeme garantisiyle sağlanacak 100'er milyon euroluk krediye dair garanti anlaşmalarının imzalandığını da belirtelim.


Şirket haberlerine baktığımızda en önemli gündem maddesi olarak Turkcell hisseleri hakkında İngiltere’nin Privy Council mahkemesinden gelen kararı görüyoruz. Çukurova, Turkcell hisselerini Alfa’dan almak için 60 gün içinde 1.565 milyar dolar ödemek durumunda. Bu kararın üzerine TeliaSonera, Privy Council’in Turkcell için almış olduğu kararın aynı hisseler için Eylül 2011’de Çukurova ile yaşadığı anlaşmazlığı çözmediğini belirtti. Otomobil Sanayi Derneği verilerine göre, Ford Otosan 2013 yılının ilk yarısında araç ihracat performansını geçen senenin aynı dönemine göre %12.5 artırdı ve ilgili dönemde araç ihracatı 117,076’ya yükseldi.  


Yurtdışı gündemine bakıldığında Çin’de ihracat ve ithalat verilerindeki düşüş hem yerel hem küresel talep zayıflığına ve Çin ekonomisindeki yavaşlamaya işaret etti. Bilanço sezonunun başlamasına dayanan iyimserlikle S&P 500 Endeksi dün %0.72 yukarıda 1,652 seviyesinden kapandı. ABD Federal Mevduat Sigortaları Şirketi (FDIC) ve Fed en büyük Amerikan bankalarının %5 oranında sermaye tutmasını ve Basel III kuralları kapsamındaki kuralların iki katı borçlanma sınırlaması getirilmesini önerdi. Japon ekonomisindeki iyileşme, Japonya Merkez Bankası’nın parasal genişleme önlemlerinde artış hakkında şüpheleri arttırdı.  Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s, İtalya’nın kredi notunu iki seviye düşürdü ve görünümünü de negatif olarak bıraktı. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri Mısır’a toplam 8 milyar dolar değerinde ekonomik yardımda bulunacaklarını açıkladılar.

Hiç yorum yok: