21 Haziran 2013 Cuma

Varantlarda Güne Başlarken - 21 Haziran 2013

Fed’in açıklamalarının olumsuz yansıdığı küresel piyasaların etkisinde kalarak yoğun satıcılı bir gün geçiren BİST 100 Endeksi %6.82 düşerek günü 73,461 puandan sonlandırdı. BİST 30 Endeksi ise %7.09 düşüerek 89,917 puana geriledi. Sanayi endeksi (xusin) %6.06, bankacılık endeksi (xbank) ise %7.54 düşüş gösterdi. Haftanın son gününde en çok hacim yaratan hisseler sırasıyla GARAN, HALKB ve ISCTR oldu.

Yurtiçi gündemine baktığımızda TCMB’nin, Fed açıklamalarının ardından 1.93 seviyesine yükselen Dolar/TL kuruna müdahele ederek dün toplam 350 milyon dolarlık 6 adet döviz satım ihalesi açtığını görüyoruz. Bu müdahalelerin ardından Dolar/TL düşerek 1.9180’i gördü. Fed’in açıklamalarıyla sert düşüş gösteren borsayla ilgili açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Babacan, bu hareketliliğin Türkiye’ye özgü olmadığını, dünya çapında genel olarak gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin dolar karşısında değer kaybettiğini, borsalarında düşüşler ve faizlerinde artış olduğunu belirtti. Babacan, piyasadaki otomatik dengeleyiciler ve ilgili kuruluşların aktif alacağı önlemlerle piyasa koşullarının daha yakından takip edileceğini de sözlerine ekledi. Hazine Müsteşarlığı’nın açıkladığı verilere göre merkezi yönetim brüt borç stoku 31 Mayıs 2013 itibariyle 545.9 milyar TL oldu.

Şirket haberlerine baktığımızda Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları yönetimi, Ereğli Belediyesi’nin emlak vergisinin oranını artırmasına ilişkin açtığı davada fabrika lehine karar verildiğini açıkladı. İş Girişim Sermayesi KAP’a yaptığı açıklamayla, Aras Kargo'daki hisselerinin Austria Post'un iştiraki Post International Beteiligungs GmbH'ye veya Austria Post'un doğrudan veya dolaylı iştiraklerinden birine satılmasına ilişkin olarak sözleşme imzalandığını duyurdu.

Yurtdışı gündemine bakıldığında küresel piyasalarda Fed Başkanı Bernanke’nin açıklamalarının yankılarının sürdüğünü görüyoruz. Asya hisse senetleri ilk satış dalgasının ardından kayıplarını genişleterek, son altı ayın en düşük seviyesine geriledi. Topix Endeksi %1.4 kayıpla 1,077 puana gerileyerek bu haftaki kazançlarını %1.9'a geriletti. MSCI Asya Pasifik Endeksi %0.7 düşerek, 126.68 seviyesini gördü ve böylece haftalık kaybını %3.2'ye genişletmiş oldu. S&P 500 Endeksi dün %2.5 gerileyerek Kasım 2011’den beri en sert düşüşünü yaşadı ve 2 günlük düşüşü de %3.9 oldu. IMF ve Euro Bölgesi, Yunanistan’ın, ekonomik reformlarına devam ettiği sürece kurtarma pakedinin garantide olduğunu açıkladı.

Hiç yorum yok: