26 Haziran 2013 Çarşamba

Piyasalara Bakış


ABD Merkez Bankası FED’in 19 Haziran açıklamaları sonrası global piyasalar genelinde etkili olan satış baskısı sonrası tepki yükselişleri görülüyor. FED açıklamaları ile birlikte dolar endeksindeki güçlenme bonolar, hisse senetleri ve emtialarda satış baskısına neden olmuştu. Çin’deki likidite endişelerinin merkez bankasından gelen açıklamalarla hafiflemesi tepkiye destek oldu. S&P500 endeksi günü % 0.95 yükselişle kapatırken, yükselişe finansallar ve enerji hisseleri öncülük etti, sağlık gibi defansif hisselerde ise satış baskısı görüldü.

 

Bu sahah Asya tarafında Çin Borsası %0.54 eksideyken, Tayvan %1.59, Güney Kore %0.35 artıda. Bahsettiğimiz gibi FED’in parasal genişlemeden çıkış stratejisine yönelik endişelerle yılbaşından bu yana dünya endeksinden negatfif yönde ayrışan gelişmekte olan piyasalarda da dün tepki görüldü. MSCI gelişmekte olan piyasalar endeksi yılbaşından bu yana dolar bazında %16.05 düşerken, MSCI Dünya endeksi ise %5.53 artıda.

 


Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz hafta büyüme ve istihdama yönelik aşağı yönlü risklerin azaldığına vurgu yapan FED Başkanı Bernanke’nin açıklamalarının varlık alımlarının yavaşlatılmasının bu yıl sonlarında başlayabileceğine işaret etmesi ile birlikte global piyasalar satış baskısı altında kalmıştı. Bilindiği üzere FED’in çıkış stratejisinde zamanlama sinyali vereceğine yönelik beklentiler bir süredir soru işareti yaratıyordu. FED’in varlık alımlarının yavaşlatılmasını teyit eden ve bir takvime işaret eden açıklamaları, yaklaşık bir buçuk aydır vurguladığımız orta vadeli "güçlü dolar, yüksek faiz" temasını destekler nitelikteydi.

 

Önümüzdeki günlerde 19 Haziran FED açıklamaları doğrultusunda makro verilerden gelecek sinyaller; ki güçlü veriler FED’in açıklamalarını destekler nitelikte olabilir; ile birlikte ayrıca Çin’deki likidite endişeleri de bir diğer konu. Çin’de gecelik faizlerin yükselmesinden sonra, Çin Merkez Bankasından gelen açıklamalar piyasaları sakinleştirdiyse de bu konu ile ilgili gelişmeler izlenmeye devam ediliyor. Merkez Bankası likidite risklerinin kontrol edilebilir düzeyde olduğuna vurgu yaparken dün gün içinde %5'leri aşan satış baskısının etkili olduğu Çin Borsası toparlayarak günü %0.19 ekside kapatmıştı.

 

Diğer taraftan Yunanistan ve İtalya’daki siyasi gelişmelerin izlenmesi gereken konular olabileceğini belirtelim. Ayrıca FT’de yer alan haberde İtalya’nın euro krizi döneminde yeniden yapılandırdığı türev kontratlarından kaynaklı zarar riskiyle karşı karşıya bulunduğuna ilişkin haber dikkat çekici.

Her ne kadar dün Çin ile birlikte Avrupa ve ABD piyasalarında tepki yükselişleri görülse de, global piyasalardaki volatilite önümüzdeki hafta açıklanacak tarım dışı istihdam rakamına kadar etkili olmaya devam edebilir. FED’in varlık alım programında çıkış stratejisinde kilit rol oynayan tarım dışı istihdam rakamından gelecek sinyaller önemli.

Bugün ABD’de 1Ç GSYİH (beklenti:%2.4 önceki:%2.4), Almanya’da Temmuz ayı GFK tüketiici güven endeksi, Fransa’da 1Ç GSYİH final rakamı takip edilecek. İtalya’da 6 aylık ihale var.

FED açıklamaları sonrası makro verilerden gelecek sinyallerin önemine vurgu yapmaya devam ediyoruz. Bu doğrultuda dün açıklanan dayanıklı tüketim malı siparişleri Mayıs ayında manşet rakamda % 3.6 artışla beklenenden iyi yönde gerçekleşirken, ulaşım ve savunma hariç çekirdek rakamlarda artış oranı beklenenden daha güçlü yönde gerçekleşti. Rakamlar ekonomiye yönelik pozitif yönde sinyal verirken FED'in son açıklamalarını destekler nitelikte olduğunu söyleyebiliriz.  Benzer şekilde Haziran ayında 81.4 seviyesinde beklenenden oldukça iyi seviyede gerçekleşen (beklenti:75.1) tüketici güven endeksi ve Richmond FED ve konut verilerinde de pozitif sinyaller vardı.

 

Yurtiçinde ise dünkü ihalelerde benchmark kağıtta ortalama faiz %8.12 ile ortalama beklentinin sınırlı üzerinde (beklenti: %8.03 (%7.85-8.20aralığında)), 10 yıllıkta %8.78 ile beklenene paralel %8.80 (%8.65-8.90) seviyede gerçekleşti.  Benchmark kağıtta ROT dahil 1.57 milyar TL satış beklentide alt banda yakın seviyede gerçekleşti (beklenti:1.9 milyar TL (1.5-2.5 aralığında)), 10 yıllıkta 1.20 milyar TL satış gerçekleşti (beklenti:1.5 milyar TL (700 milyon-2.5 milyar)).  7 yıllıkta ise beklenene paralel 1.2 milyar TL satış gerçekleşti. Böylelikle Hazine üç ihalede ROT dahil toplam piyasadan 4 milyar TL borçlandı. Hazine Haziran ayında piyasadan 9.5 milyar TL borçlanma gerçekleştirmeyi planlıyordu. Geçen haftaki ve dünkü ihalelerle piyasadan toplam 5.48 milyar TL borçlanmıştı. Benchmark kağıt günü 31 baz paun artışla %8.12 seviyesinden tamamladı. Diğer gelişmekte olan piyasalara paralel TL’deki zayıflama baskısı hafiflerken, XU100 endeksi seansın son saatinde etkili olan satış baskısıyla günü %0.81 artıda tamamladı.

 
Teknik tarafta direnç konumuna dönüşen 73,000 seviyesini aşma denemelerinin gün içerisinde zayıf kaldığı BIST'de, dün kapanışa doğru yeniden satış baskısının hakim olduğunu gözlemliyoruz. Dün oluşan yükseliş denemesinin ardından, bugün seans içi harekette 73,000 seviyesi önemini koruyacaktır. Endeksin şu aşamada tamamlandığı yönünde bir sinyalin oluşmadığı kısa vadeli düşüş trendi içerisinde yükseliş yönünde bir hareket oluşturabilmesi için 73,000 direncini aşması gerekiyor. 71,000 ve 70,000 seviyesinin destek konumunu sürdürdüğü mevcut hareket kapsamında, tepki sürecine yönelik pozisyon almak için 73,000 direncinin yukarı kırılması gerekiyor. Böyle bir gelişme halinde ise önümüzdeki günlerde 75,000 seviyesini hedefleyen bir eğilim gündeme gelebilir.

Hiç yorum yok: