25 Nisan 2013 Perşembe

Piyasalara Bakış

Dün ABD'de dayanıklı tüketim malı siparişleri Mart ayında %5.7 ile beklentilerin üzerinde düşüşe işaret etti. Ortalama beklenti %3 düşüş yönündeydi. Bu manşet rakamdaki son üç aydaki ikinci düşüş oldu. Yeni siparişlerde temelde havayolu ve savunma sanayi kaynaklı ulaşım sektöründeki volatiliteye paralel düşüş bekleniyordu. Volatil olan ulaşım hariç rakamlara bakıldığında %0.5 artış beklentisine karşı %1.4 oranındaki sert düşüş de, son açıklanan ve zayıf sinyal veren makro verileri destekler nitelikteydi. Daha net gösterge olarak izlenen savunma ve ulaşım hariç rakamda ise %0.2 artış vardı. Beklenti %0.3 artış yönündeydi. Ancak Şubat ayı rakamındaki %2.7 düşüşten %4.8 düşüşe revizyon dikkat çekiciydi. 
 
Bir süredir ifade ettiğimiz gibi küresel büyümenin yavaş yavaş hız kestiği ve beklentilere nazaran gerçekleşmelerin olumsuz sürprizler yaratmaya başladığına dair sinyaller var. Bu doğrultuda makro verilerden gelecek sinyaller önemli olmaya devam ediyor. Bu son açıklanan verilerle birlikte bu hafta Çin,  Avrupa ve ABD’de açıklanan Nisan ayı PMI imalat endekslerinin de bu yönde sinyaller verdiğini hatırlatalım.
 
Bu doğrultuda ABD’de Cuma günü açıklanacak 1Ç büyüme verisi birinci yarı büyümesinin ne yönde şekillendiğine yönelik ipuçları paralelinde ön planda olacak. Bloomberg ortalama beklenti %3.0 (önceki:%0.4)

 
Negatif sinyal veren verilerin parasal genişlemenin bir süre daha devam edeceği beklentisi yarattığı söylenebilinir.
 
Avrupa’da zayıf PMI ve IFO endeksleri ardından Mayıs ayında ECB’den 25 baz puan faiz indirimi beklentileri ön planda. Hatırlanacağı üzere geçen hafta ECB’den Weidmann’ın “yeni verilerden gelecek sinyallere göre faiz indirimi düşünülebilir” yönündeki açıklamaları dikkat çekmişti.  Bu son veriler de bu yorumları destekler nitelikteydi. Ancak Haziran ayındaki bir faiz indiriminin daha olası görüldüğüne yönelik bazı yorumları da not edelim.  Faiz indirimi beklentileri ile Almanya ve İtalya faizlerinde düşüş ön planda. İtalya’da hükümet krizinin ortadan kalkması da bir diğer konu.
 
Dün S&P 500 endeksi 0.01 puan artışla 1578 seviyesinde önceki güne paralel seviyede günü tamamlarken, temel tüketim ihtiyaçları ve sağlık gibi defansif sektörlerdeki düşüş, sınai, metaller ve enerji sektörlerindeki yükselişle dengelendi. Petrol ve altında geçen haftaki sert satış sonrası tepki yükselişleri etkili. Geçtiğimiz hafta önemli destek seviyelerinin kırılmasıyla panik satışlarla 1320 dolar seviyesini gören altın fiyatlarında tepki yükselişinin güçlenip güçlenmeyeceğini izliyoruz. Diğer taraftan Güney Kıbrıs’ın altın satışının öncelik olmadığı yönündeki açıklamaları da dikkat çekiciydi. Bilindiği üzere Güney Kıbrıs’ın Troyka’nın talebi ile altın satışı diğer euro bölgesi ülkeleri için model olabilir mi yönünde beklenti yaratmıştı.
 
Yurtdışı piyasalarda Japon yenindeki seyir önemli olmaya devam ediyor. Japonya Borsası bu sabah %0.52 artıda. Çiin Borsası ise ekside. Çin'de tahvil piyasasına ilişkin yürütülen soruşturma da bir diğer konu. Hatırlanacağı üzere basında bir süredir bu konu ile ilgili haber akışları vardı.
 
Bugün ABD’de haftalık işsizlik rakamı ve Kansas City Fed imalat endeksi takip edilecek. Avrupa tarafında İngiltere 1Ç büyüme verisi ön planda. Eurogroup Başkanı Dijsselbloem ve FED Başkanı Bernanke’nin konuşmaları dikkat çekebilir.
 
Yurtiçinde teknik tarafta ise 82,000 ana desteği üzerinde yeniden oluşan yükseliş eğiliminin, dün 84,000 seviyesinin aşılmasıyla güç kazandığını gözlemliyoruz. Böylece kısa vadeli teknik yapı içerisinde yeniden 86,350 ve 86,787 seviyelerine yöneldiğini düşündüğümüz BİST'de, 84,000 seans içi destek konumuna dönüştü. Mevcut yükseliş eğilimini sürdürme potansiyeli taşıyan piyasada, dün 84,000 üzerinde yeniden alınmasını önerdiğimiz trade amaçlı pozisyonlar için stop loss noktamızı şu aşamada aynı seviyede tutuyoruz. Bu seviye üzerinde ise yön yukarı.
 
ykb yatr

Hiç yorum yok: