7 Mart 2013 Perşembe

Piyasalara Bakış

Günün odak noktasında tsi ile 14:45’deki ECB faiz toplantısı ve devamında Başkan Draghi’nin basın toplantısı yer alıyor. ECB Başkanı Draghi’nin son açıklamalarında ekonomiyi destekleyici politikaların devamına işaret etmesi ile faiz indirimi bekleniyor olsa da bunun bu haftaki toplantıda gerçekleşmesi düşük ihtimal. Gene de, geçen seferki toplantıya kıyasla, faiz indirimine yönelik sinyal gibi algılanabilecek yorumlarda bulunması bizce olası.
İngiltere tarafında ise BOE toplantısında varlık alım programının genişletilip genişletilmeyeceği konusunun ön planda olduğunu hatırlatalım. Sterlin parasal genişlemenin devamı beklentileriyle bir süredir baskı altında. Hatırlanacağı üzere geçen hafta açıklanan Şubat ayı PMI imalat endeksinin 50’nin altına daralma bölgesine gerilemesi soru işareti yaratmıştı. Ayrıca bir önceki toplantıda varlık alım programının değiştirmeme kararının 6-3 oyla alınması dikkat çekiciydi. (önceki toplantıda 8-1 oyla)
ABD’de Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam rakamı ise ECB toplantısı sonrası haftanın en önemli konusu. Tarım dışı istihdam rakamında ise Sandy kasırgası sonrasındaki yeniden yapılanma, haftalık işsizlik başvurularındaki zayıflama ve ISM alt endekslerindeki sinyaller paralelinde artış beklentisi var. (beklenti:160.000 önceki:157.000) Bu doğrultuda dün açıklanan her ne kadar birebir gösterge olmasa da özel sektör istihdam rakamının 198.000 artışla beklenenden iyi yönde gerçekleştiğini not edelim (beklenti:170.000) Bugün makro veri tarafında ise ABD’de haftalık işsizlik başvuruları izlenecek.  Avrupa’da İspanya 2015, 2018 ve 2023 vadeli tahvil ihaleleri düzenliyor.
Ekonomik ortamın yavaş yavaş USD'nin endeks olarak (örneğin DXY) olarak daha fazla değer kazanabileceği bir yöne doğru ilerlediğini düşünüyoruz.

Dün dolar endeksindeki güçlenme ile birlikte hisse piyasalarındaki önceki günkü sert yükselişlerin ardından sınırlı yükselişler görüldü. Avrupa piyasalarında Almanya %0.62 artışla günü tamamlerken çevre euro bölgesi ülkelerinde satış baskısı etkili oldu. ABD tarafında ise S&P 500 endeksi %0.11 artışla yatay seviyede günü tamamladı. Bu sabah Asya piyasalarında BOJ toplantısında fazilerde ve varlık alım programında beklentilere paralel herhangi bir değişiklik yoktu. Japonya’da ABD kapanışlarına paralel %0.30 sınırlı yükseliş var. Çin ise ekside.
Avrupa’da politik gelişmeler ön planda olmaya devam ederken İtalya’da koalisyon hükümeti kurulmasına yönelik çabalar takip ediliyor Son haberlere göre İtalya Cumhurbaşkanı, merkez sol lider Bersani'nin hükümet kuramaması halinde siyasetçi olmayan bir ismin liderliğinde yeni bir teknokrat hükümet atamayı değerlendiriyor. Sol lider Bersani’nin destek çağrısına karşı 5 Yıldız Hareketi lideri Grillo ise güvenoyu vermeyeceğini söylediğini not edelim. Senatoda Merkez Sol 121, Merkez Sağ 117, Merkez 22 ve Beş yıldız hareketi 54 sandalyeye sahip ve çoğunluk için 158 sandalye gerekli. Diğer taraftan yeniden seçime gidilmesi konusunun Cumhurbaşkanının görev süresinin 15 Mayısta doluyor olması ve öncelikle Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılması gerekmesi nedeni ile soru işareti taşıdığını not edelim.
Yurtiçine baktığımızda teknik tarafta geçtiğimiz hafta başlayan ve 79,000 direncinin yukarı kırılmasıyla güç kazanan kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki hareketin, 82,500 seviyesinde bulunan hedef noktasını test ettiğini gözlemliyoruz. Yükseliş trendinin destek noktasını oluşturan 81,500 üzerindeki hareketlerin gün içerisinde devamını getireceği alım eğilimi kapsamında, 82,500 direncini yakından izliyor olacağız. 82,500 üzerindeki hareketlerin, piyasada 84,200 ve 86,500 seviyelerini hedeflemeyi sürdürebileceğini düşünüyoruz. Bu paralelde 79,000 direnci üzerinde alınmasını önerdiğimiz pozisyonlar için 81,500 desteğini şu aşamada stop loss noktası olarak alıyor ve bu seviye üzerindeki hareketleri yükseliş yönünde izlemeyi sürdürüyoruz.
 
ykb ytr

Hiç yorum yok: