8 Şubat 2013 Cuma

Piyasalara Bakış

Dün ECB Başkanı Draghi’nin konuşması ardından euroda sert satış baskısı yaşandı. Draghi’nin ekonomik görünüm için riskler aşağı yönlü olmaya devam ediyor ifadesi nispeten de olsa güvercince algılandı. Ayrıca dün İrlanda’nın ECB ile yaptığı borç yapılandırma anlaşması önemliydi.
ABD tarafında ise bir süredir 4Ç finansalları ile birlikte güçlü makro verilerle endekslerde etkili olan yükseliş,  bir süredir bahsettiğimiz kısa vadeli risklerin ön plana geçmeye başlaması ile birlikte zayıflama sinyali veriyor. Dün güne satış baskısı ile başlayan S&P 00 endeksi gün içinde tepki alımları ile birlikte %0.18 düşüşle kapattı. Avrupa kaynaklı haber akışı ön planda olmaya devam ederken İspanya ve İtalya’daki politik belirsizlik ana endişe kaynağı. Rüşvet skandalına yönelik haber akışının ön planda olduğu İspanya’da Başbakan Rajoy’u da içeren geniş kapsamlı soruşturma ve İtalya tarafında ise son anketlerde Berlusconi’nin oylarının arttığına ilişkin yeni haberler endişe yaratıyor. Bu doğrultuda İtalya ve İspanya bono spreadlerindeki yükseliş ön planda. 24-25 Şubat Italya seçimlerindeki en büyük korku Berlusconi’nin beklenenden daha iyi performans göstermesi.

Veri tarafında ise dün ABD’de açıklanan haftalık işsizlik başvurularında önemli bir değişim görülmedi. 366.000 ile beklentilere yakın seviyede gelen veride. Bir önceki haftaki rakam 368.000'den 371.000'e revize edildi. İspanya dünkü tahvil ihalelerinde son yaşanan politik skandalla birlikte Ocak ayındaki ihalelerde gerçekleşen faizlerin üzerinde bir oranla borçlandı. İhale sonrası %5.52'lere yükselen 10 yıllıklar günü %5.42’lerde kapattı.
Bu sabah Asya piyasalarında Japonya Pazartesi günkü tatil öncesi güçlenen Yen ile satış baskısı altında. (%1.8). Dün sabah bültenimizde Japonya'da BoJ üyesi Sato'nun son açıklamaları Yen'e değer kazandırırken borsaları olumsuz etkileyebileceğini belirtmiştik. Çin ise güçlü ihracat rakamları ile artıda. Çin’de bu sabah açıklanan dış ticaret rakamlarında ihracat Ocak yanında %25 ile beklenenin üzerinde (beklenti:%17.5 önceki:%14.1), ithalat ise %28.8 artışa işaret etti. (beklenti:%23.5 önceki:%6) Ancak açıklanan rakamlarda geçen yıla göre 3 hafta geç başlayacak olan Lunar Year tatili nedeni ile geçen yıla göre daha fazla iş günü olması paralelinde Ocak ayı rakamlarının net gösterge olamayabileceğini not edelim. Çin piyasaları 11-15 Şubat tarihleri arasında Lunar New Year tatili nedeni ile kapalı olacak. Diğer taraftan bugün açıklanan Avustralya merkez bankası toplantı tutanaklarındaki daha güvercince tonlama ön plandaydı.  Bugün yurtdışında takip edilecek önemli bir makro veri yok. Yurtiçinde ise sanayi üretim açıklanıyor.  (beklenti:%-0.4 önceki:%11.3)
Büyük resimde geçtiğimiz hafta ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam rakamının FED’in mevcut politikalarının devamı için yeşil ışık gibi algılanması ve küresel ekonominin ABD ve Çin öncülüğünde toparlanma beklentisi ön planda olmaya devam etse de kısa vadede İspanya ve İtalya gibi Avrupa kaynaklı riskler ve ABD’de bütçe konsolidasyon riskleri ön planda olmaya aday. Ayrıca kurlarda yaşanan son hareketler paralelinde 15 Şubat'taki G20 zirvesi ve ABD’de ertelenen borç tavanı konusu ardından kamu harcamaları kesintileri ile ilgili müzakereler de önemli gündem maddelerinden biri. Piyasalarda gelinen seviyeleri de göz önüne aldığımızda bu konular ile ilgili gelişmeleri izlemeye devam ediyoruz. Ayrıca Çin merkez bankasının son çeyreklik enflasyon raporunda enflasyonist risklere dikkat çekmesi bizce ilginç ve yakından takip edilmesi gereken bir konu.
Yurtiçi tarafta güçlenen global talep görünümü ile birlikte petrol fiyatlarındaki yükseliş endişe kaynağı. Teknik tarafta zayıf yükseliş denemelerinin direnç noktalarını aşmakta başarısız kalarak kısa vadeli düşüş trendinin devamı yönünde oluşan teknik sinyallerin, dün 80,000 desteğinin aşağı kırılmasıyla onaylandığını gözlemliyoruz. Mali sektör hisseleri önderliğinde oluşan aşağı hareketin, haftanın son işlem gününe de devam etme eğilimiyle başlayacağını düşünüyoruz. Bu paralelde, 77,750 desteğini seans içi harekette yakından izliyor olacağız. 77,750 desteğini kıracak hareketler, piyasada devam eden aşağı hareketle birlikte 76,500 ve 75,000 seviyelerini hedefleyecek sürecin devamını getirecektir. Yukarıda 79,000 seviyesi direnç konumuna dönüşürken, şu aşamada devam etme riskinin sürdüğü aşağı hareket kapsamında henüz pozisyon alınmasını önermiyoruz. Zayıf tepki sürecinin ardından 81,200 altındaki hareketleri, kısa vadeli teknik resimde aşağı yönde izlemeyi sürdürüyoruz.

Hiç yorum yok: