12 Kasım 2012 Pazartesi

Gündem

Moody's tarafindan yapilan aciklamada abd'nin en ust duzeydeki notunu  koruyabilmesi icin yasa koyucularin butce uzerinde anlasacaklarina dair net bir baglilik ve reformlara yonelik net bir zaman cizelgesi gorulmesi gerektigi ifade edildi.
Piyasalar için önemli eşikler bir bir aşılırken yenileri arka arkaya geliyor. ABD’de önemli eşiklerden olan başkanlık seçimlerinin sonuçlanması ile bir belirsizlik ortadan kalkarken şimdi gündemi mali uçurum oluşturuyor. Geçtiğimiz hafta seçim sonrasında sert satışlar yaşayan ABD endeksleri Cuma günü son 5 yılın en yükseğine çıkan tüketici güveni rakamları ile toparlandı.

Bu hafta Beyaz Saray’da başlayacak olan mali uçurum görüşmeleri takibin odağına olacak. 600 milyar dolarlık kesinti ve bitecek olan vergi muafiyetleri sonrasında daha yumuşak bir geçiş formülü arayan ABD’de güvenli liman yine devlet tahvilleri oldu. Geçtiğimiz hafta kapanışta 10 yıllık tahvil faizinde düşüş devam ederek yüzde 1.614’e çekildi. ABD’de yaşananlar emtialar tarafında da kendisini gösterdi seçimler sonrasında ciddi oynaklık sergileyen petrolde vadeliler tarafında 86 dolara gelinirken brent 109 dolara çıktı. Altın ise son üç haftanın zirvesine çıkarak 1738 dolara yükseldi.
 

Geçtiğimiz hafta ABD seçimleri sonrasında sert satışlar gören endekslerde yeni haftada mali uçurum tarafında atılacak adımlar önemli olacak. Obama tarafında ABD tarafında 250 bin olardan fazla kazananlara ilişkinler düzenlemeyi veto edecek. ABD tarafından gelen önemli haberlerden bir tanesi de dünyanın en büyük tahvil fonu PIMCO’dan geldi. Pimco uzun süre sonra ABD hazine tahvillerini tavsiye ederken FED’in daha fazla tahvil alacağı beklentisi etkili oldu.

Yeni haftada Avrupa tarafında alman Başbakan Merkel’in yoğun görüşme trafiği takip edilecek. Avrupa liderleri ile bir araya gelecek olan Merkel’in açıklamaları önemli olacak. Özellikle geçtiğimiz hafta Alman ekonomisine dair kötü gelen sinyaller sonrasında bölgenin motorunun teklemesi korkusu artıyor. Yunanistan ise bütün belirsizliği ile gündemdeki yerini koruyor. Kasasında para kalmadığını açıklayan ülkede yeni kredi dilimlinin gelip gelmeyeceği takip ediliyor. Bölgenin değişmeyen bir diğer konusu İspanya’da ise tahvil faizleri yeniden yükselişe geçti. Geçtiğimiz hafta ECB başkanının tahvil alım programına hazır olduklarını bir kez daha yinelemesi ile gözler ispanya’ya bu güne kadar sınırlı yükseliş yaşayan İspanyol tahvil faizinin yeni haftada hareketi yardım konusunda belirsizliği ortadan kaldırabilir.
 

Yeni haftada Avrupa’da ilk işlem gününde Almanya ve Fransa’da tahvil ihaleleri takip edilecek. Salı günü Alman ZEW endeksi ve ABD 3-6 aylık tahvil ihalesi gündemde olacak. Çarşamba günü ABD’de enflasyon rakamları ve FOMC tutanakları takip edilecek. 15 Kasım Perşembe günü ise Almanya’dan gelecek olan büyüme rakamları piyasaların yakın takibinde olacak. Aynı gün ABD imalat verileri ve FED başkanı Ben Bernanke’nin konuşması takip edilecek.

 
Yeni hafta maliye bakanlarının Yunanistan için yapacağı görüşmeler ile başlayacak. 3.15 milyar euroluk yeni yardım itfası gelen 5 milyar euroluk hazine itfasını nasıl çevireceğini takip edecek. Yunanistan’da piyasa yapıcı bankalar bu itfanın 3.5 milyar euroluk kısmını çevirebiliyor. Süreçte nasıl bir plan izlenecek önemli olacak. Bütçe görüşmelerini sabaha karşı tamamlayan Yunanistan’da bugün yapılacak olan EuroGroup toplantısında kredi dilimine dair bir gelişme olması beklenmiyor.


Çin Merkez Bankası'nın rakamlarına göre Çinli bankalar, Ekim'de yuan bazından 505.2 milyar yuan kredi verdi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini kredilerin 590 milyar yuan olarak geleceği yönündeydi. Çin'de geçtiğimiz yılın aynı döneminde 586.8 milyar yuan kredi verilmişti.

Yunan yasakoyucuların 8 Kasım'da emeklilik ve diğer sosyal yardım ödemelerinde kesinti yapılmasında anlaşması ve bugün sabaha karşı kemer sıkma bütçesinin onaylanmasının ardından maliye bakanları saat 6'da Brüksel'de bir araya gelecek. Euro Bölgesi maliye bakanlarının yardım paketini tamamlaması beklenmese de, , 9 Kasım'da bir yetkili, bakanların bu hafta Yunanistan'ın bütçe açığının kapatılması için bir yol bulacağını söyledi.

Atina'dan yapılan açıklamaya göre Yunan Parlamentosu Pazartesi günü sabaha karşı 2013 bütçesini kabul ederek, ülkenin borçlarının azaltılması için zaruri gereken kurtarma kredisinin ödeme dilimini serbest bıraktıracak en önemli hamlesini yapmış oldu.

IMF, Ortadoğu ülkelerinin geleceklerini korumak için daha derin reformlara ihtiyaç duyduğunu belirtti ve petrol fiyatlarının 100 doların üzerine çıkacağını öngördü.


İhracat ve tüketici harcamalarındaki düş&# 252;şün etkisiyle Japon ekonomisi 3. çeyrekte 2011'deki depremden bu yana en hızlı küçülmesine işaret etti.Bakanlar Kurulu'nun verilerine göre Japon ekonomisi Eylül'de sonlanan 3 aylık dönemde yıllık bazda yüzde 3.5 daraldı. Beklenti Japonya'nın yüzde 3.4 daralacağı yönündeydi. Ülkenin 2. çeyrek büyümesi ise yüzde 0.3 büyüme olarak revize edildi.

İçeride ise not artışı sonrasında yeni hafta veri gündemi açısından zayıf. 15 kasımda işsizlik oranları içerde takip edilirken 16 Kasım’da da tüketici güveni verileri takip edilecek. 21 Kasım’da Moody’s’in Türkiye’de yapacağı değerlendirme toplantısına kadar çok sert hareketler beklenmiyor.  


Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre yabancı yatırımcılar 30 Ekim-2 Kasım haftasında net 180 milyon alım gerçekleştirdi. Açıklanan rakamlar, not artırımı öncesindeki haftaya ait olmakla birlikte son 12 haftanın da en yüksek alım miktarı oldu. Bu rakamlara göre yabancı yatırımcıların Haziran ayından bu yana net alım tutarı ise 3 milyar dolara ulaştı.

Hiç yorum yok: