30 Ekim 2012 Salı

Gündem

Piyasalarda 1881 yıllından beri ilk kez bir fırtına nedeniyle 2 gün üst üste işlem yapılmayacak. Bugün itibariyle bono tahvil piyasalarının da kapalı olduğu ABD ekonomisine kasırganın ilk etapta yaklaşık 15- 20 milyar dolarlık bir zarara neden olacağı kaydediliyor. Seçime bir hafta kala patlak veren kasırga seçim gezilerini de iptal ettirdi. Bu seçimde Obama’nın kriz yönetimi seçimin sonucu konusunda etkili olacak.
 
 
 
 
 
 
 
ABD’de yaşanan kasırga dün Avrupa’da en çok reasürans ve sigorta şirketlerini aşağı çekerken İspanya ve İtalya’nın yarım konusundaki belirsizliği devam ediyor.
Yeni günde Asya’da faiz ve canlandırma paketi açıklaması ile görünümün karışık olduğu gözleniyor. BoJ’dan gelen ilk açıklamalarda tahvil alım programının 300 milyar Yen’e çıktığı belirtildi. Hazine bonosu alımları 5 trilyon Yen’e çıkarken kredi programı 25 trilyon yen olarak açıklandı. Japon devlet tahvili alım miktarı da 5 trilyon Yen’e çekildi. Faiz’de değişikliğe gitmeyenJaponya Merkez Bankası varlık alımı fonunu 66 trilyon Yen’e çıkarttı.

Borç krizindeki Yunanistan'ın mali açığını doldurma ve ülkenin eurodan çıkacağına ilişkin endişeleri gevşetme yollarına ilişkin görüş ayrılığı yaşayan Euro Bölgesi'ndeki maliye bakanları önümüzdeki 2 hafta içinde 3 kez toplanacak.

Yardım başvurusuna bulunmamakta direnen İspanya cephesinde ise haftasonu ECB yönetim konseyi üyesi Ewald Nowotny'nin açıklamaları izlendi. Nowotny, İspanya'nın, Avrupa Merkez Bankası (AMB) tahvil alım programı dahilinde kurtarma paketine başvurması konusunda acil yardıma ihtiyacı olmadığını savundu.

İspanya'nın en büyük sorunu olan işsizlikte son gelen rakam endişelerin yeniden körüklenmesine neden oldu. İspanya'da üçüncü çeyrekte işsizlik oranı yüzde 25,01 seviyesine yükselirken işsiz sayısı 5 milyon 778 bin 100 ile rekor seviyeye çıktı.

Öte yandan Avrupa'nın sorunlu çocuğu olarak bilinen Yunanistan için 150 ek reform ve yeni bir saç tıraşının tartışıldığı haftada politika yapıcıların açıklamaları izlendi. Almanya Başbakanı Merkel'in sözcüsü Steffen Seibert, yardım diliminin serbest bırakılmasının tartışıldığı Yunanistan için ikinci bir saç tıraşına Alman yasalarının izin vermeyeceğini söyledi.

ECB yönetim konseyi üyesi Ewald Nowotny ise, ''Eğer Yunanistan için yeni bir saç traşı olursa ECB bunun parçası olmamalı'' değerlendirmesinde bulundu.

İflastan kurtulmak için Yunanistan’ın 31.5 milyar euroluk kredi dilimini alabilmesi, bunun için de troykayı yeterince çaba gösterdiği konusunda ikna etmesi gerekiyor.

Tarımdışı istihdam verisi 2 Kasım'da TSİ 15:30'da açıklanacak. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini, istihdamın Ekim'de 125 bin kişilik artış kaydedeceği yönünde olurken, bu rakam geçtiğimiz ay yüzde 7.8'e gerileyerek şaşırtan işsizlik oranını da yüzde 7.9'a tırmandıracak.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Japonya'da sanayi ürerimi geçtiğimiz yılki deprem ve tsunamiden bu yana en sert düşüşünü kaydederek, Japonya Merkez Bankası'nın daralma riski bulunan ekonomiyi desteklemesi ihtiyacını artırdı.Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre sanayi üretimi Eylül'de aylık bazda yüzde 4.1 düşüş kaydetti. Bloomberg anketine katılan 29 analistin medyan tahmini de sanayi üretiminin yüzde 3.1 düşeceği yönündeydi, ancak kimse bu oranda büyük bir düşüş öngörmedi


ABD ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 2 ile beklentilerin üzerinde büyüdü. Geçtiğimiz çeyrekte yüzde 1,3 oranında büyüyen ABD ekonomisinde bu çeyrekte iyileşme görülse de uzmanlar, heyecanlanacak bir durum olmadığının altını çiziyorlar.

Jia, Pekin Üniversitesi Ekonomik Araştırma İçin Çin Merkezi'nin çeyrek dönem konferansında, Çin' in tüm yıl için büyüme hedefi olan yüzde 7.5'i yakalayacağını ve dördüncü çeyrekteki sıçramanın muhtemelen gelecek yıla genişleyeceğini belirtti.

Alman Die Welt gazetesinin ismini vermediği bir Euro Bölgesi ülkesi hükümet yetkilisine dayandırdığı habere göre, Yunanistan'a hedeflerine ulaşması için 2016'ya kadar iki yıl fazladan süre verme planı ve ekonominin zayıf durumu 30 milyar euro ekstra maliyet getirebilir.

Türkiye'den yapılan ihracatta AB'nin payının, ekonomik kriz nedeniyle yüzde 47'den 38'e düştüğü bildirildi

Bu yıl 7 milyar 786 milyon lira olarak gerçekleşmesi öngörülen tarım destekleme bütçesi, önümüzdeki yıl yüzde 16.9 artışla 9 milyar 102 milyon liraya yükselecek.

2001’de yüzde 27 olan özel kesim tasarruf oranı 2011’de yüzde 12’ye geriledi. Yurtiçi tasarrufların yetersizliği, Türkiye’nin borçlanma ihtiyacında dış kaynaklara bağımlı olması ve yüksek cari açığın devamı anlamına geliyor.

Hiç yorum yok: