23 Ekim 2012 Salı

Gündem

Piyasalarda haber akışının kısıtlı olduğu haftanın ilk işlem gününde gözler İspanya’daydı. Seçimler sonrasında Rajoy’ın elini güçlendirmesi ile İspanya’nın yardım başvurusu konusunda desteğin güçlendiği görüşü hakim oldu. İspanyol tahvillerinde yukarı yönü hareket de dünün dikkat çeken önemli noktasıydı. 12 baz puanlık yıkarı yönlü hareketle hem 2 yıllıklar hem de 10 yıllıklar yönü yukarı çevirdi.

 
İspanya’dan Almanya’ya geçildiğinde Merkel’in İrlanda’nın özel bir durum olduğunu buna ek olarak İngiltere’de harcamaların tamamen dondurulmaması veto edeceğini açıklaması üzerinde Merkel’de toplantıları tamamen iptal edebileceğini açıkladı. Almanya ile ilgili bir başka önemli nokta son çeyrekte Avrupa’nın büyüme motoru olan ülkede yavaşlamanın yaşanacağını Bundesbank’tan gelmesi oldu.


ABD Başkanı Barack Obama ve Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney, seçim öncesi üçüncü ve son tartışmalarında, birbirlerini dış politika konusunda açık bir vizyona sahip olamamakla suçladı. Obama, Boca Raton, Florida'da Romney ile yüzyüze gerçekleştirdiği tartışmada, "Dış politikayı fiilen yürütecek durumda olmadığını biliyorum, ancak ne zaman bir fikir öne sürsen, yanılıyorsun" dedi. Obama, eski Massachusetts valisi Romney'in "konuyla alakasız" stratejiler öne sürdüğünü sözlerine ekledi.
Uluslararası piyasalar, Japonya Merkez Bankası'nın ilave teşviklere gideceği beklentisi ile yön buluyor. Bu ortamda, emtia sıçrama yaparlen, yen dolar karşısında üç ayı aşkın süredir ilk kez 80 seviyesinin üzerine gevşedi. Asya hisse senetlerinin çoğu değer kaybetti.

Yunanistan Maliye Bakanı Yannis Sturnaras, 31.5 milyar euro’luk yeni kredi diliminin serbest bırakılmaması halinde insanların aç kalacağını ifade etti

Vergi artışlarını önlerindeki hedeflere bakarak gerek “Merkez Bankası” gerekse “TÜİK” olmak üzere birçok kurumla birlikte masaya oturarak belirlediklerini belirten Ali Babacan, 2013’te de küçük küçük birkaç adım atılacağını söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yılın son çeyreğinden itibaren Türkiye’de enflasyonun düşmesi ve büyümenin hız kazanmasının beklendiğini kaydetti.

SON 10 yılda makroekonomik göstergelerindeki iyileşme ve küresel kriz sürecindeki başarılı performansıyla ‘yatırım yapılabilir’ seviyesini hak ettiği belirtilen Türkiye’nin yüksek not beklentisi de arttı. Kasım ayı içinde 3 kredi derecelendirme kuruluşunun en az birinden bir not artışı gelmesini bekliyor. Özellikle Fitch’in kasım ayında Türkiye ile ilgili toplantı yapacağını duyurması, ‘Yatırım yapılabilir’ seviye notu gelmese de, en azından ülke notunun görünümünün ‘pozitif’e çevrileceği beklentilerini güçlendirdi ve piyasaları son birkaç haftadır coşturdu.

Hiç yorum yok: