18 Ekim 2012 Perşembe

Gündem

Bugün başlayacak AB liderler zirvesinden İspanya ve Yunanistan'ın borç durumlarına yönemik pozitif haberler gelmesini bekleyen Avrupa borsalarının yeni güne artıda başlamaları bekleniyor
Finlandiya Başbakanı İspanya’nın yardım başvurusunda bulunduğunda Avrupa’nın hazır olması gerektiğini dile getirdi. Fransa’da Cumhurbaşkanı Hollande İspanya başvuru da bulunmadan koşulların belli olması gerektiğini söylerken Almanya ile iki ülke arasında yine ayrılık kendini gösterdi. Almanya önce başvurunun yapılması gerektiğini savunuyor. Buna ek olarak krizde en kötünün geride kaldığını kaydeden Hollande Portekiz ve İspanya’nın kendi hatalarının sonuçlarını çektiğini belirtirken Yunanistan için Samaras’ın daha fazla zorlanmaması gerektiğini belirtti.
İspanya Başbakanı Rajoy bir kez daha aynı konuda yardım için koşulların netleşmesi gerektiğini dile getirdi.
ABD tarafında konut tarafı yüzleri güldürüyor. Yeni konut satışlarında çok sert yükseliş görülürken yeni konu başlangıçları son 4 yılın en iyi seviyesine geldi. Konutta toparlanmanın başladığı dipten dönüldüğü inancı ile ABD endeksleri de yükseltti. Son PPK kararında büyümeyi desteklemek amacıyla faiz koridorunun üst bandını 150 baz puan aşağı çekerek borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 9,5'a çeken Merkez Bankası'nın, bugünkü toplantıda atacağı adım merakla bekleniyor.Faiz koridorunun daraltılmasının finansal istikrarı destekleyeceği değerlendirmesinde bulunan Merkez Bankası'nın, gerekli görülmesi halinde önümüzdeki dönemde aynı doğrultuda ölçülü bir adım atılabileceği açıklaması, bankadan kademeli indirim geleceği algısını güçlendirdi.Büyümeye yönelik kaygılarla enflasyonist baskılar arasında denge kurmaya çalışan bankanın 50 baz puan ile 100 baz puan arasında indirime gitmesi bekleniyor. Genel kanı, politika faizinde değişlik olmayacağı , ROK'ta ise 0,1 puanlık artış olacağı yönünde.

Tokyo hükümeti ekonomik yavaşlamayı kontrol altına almak için isteğe bağlı bütçe fonlarına yönelmeyi planlıyor; ancak yasamada ayağındaki anlaşmazlıklar, Noda hükümetinin önümüzdeki aydan itibaren nakitsiz kalabileceğine işaret ediyor.

Dünyanın en büyük tahvil fonu Pacific Investment Management Co., mali dramadan ötürü ABD'nin kredi notunun düşürüleceğini öngördü.

Fed'in eski yetkileri, bankanın yüzde 2 enflasyon hedefine bağlılığından sapıyor gibi göründüğünü söyledi

Resmi istatistik kurumunun verilerine göre Çin ekonomisi 3. çeyrekte yüzde 7.4 büyüdü. Bloomberg anketine katılan 43 ekonomistin medyan tahmini de Çin ekonomisinin ikinci çeyrekteki yüzde 7.6 büyümesinin ardından, geçtiğimiz çeyrekte yüzde 7.4 büyüyeceği yönündeydi. Öte yandan sanayi üretimi, perakende satış ve sabit gelir yatırımları Eylül'de hız kazandı.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde yeni konut fiyatları Eylül'de aylık bazda izlenen 70 şehirin yalnızca 31'inde artış kaydederek, emlak kontrollerinin piyasada istikrarı sağlamaya başladığını gösterdi. Konut fiyatları Ağustos'ta 35 şehirde artış kaydetmişti.

Avrupa Birliği zirvesinin öncesinde Uluslararası Para Fonu (IMF) İspanya ve İtalya'ya borç krizinin kontrol altına alınması için Euro Bölgesi'nden yardım isteme çağrısı yaptı; ancak Roma bu çağrıyı reddetti ve Madrid de tejk başına yardım istemek istemiyor.

Borsanın yabancı yatırımcılardan gelen güçlü alımlarla tarihi rekorunu kırmaya hazırlandığı, çıkışta ‘not artışı’ beklentisinin etkili olduğu bir dönemde, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’ten sürpriz hamle geldi. Dün öğleden sonra bilgisayarların posta kutusuna düşen özel davet metniyle Fitch, İstanbul’da 8 Kasım tarihinde ‘Türkiye’nin kredi görünümü’ başlıklı yarım günlük bir konferans düzenleyeceğini duyurdu. Bu zaman dilimi Fitch’in Türkiye’nin notunu açıklayacağı tarihle aynı döneme denk geliyor.

ASLAN payını eğitim ve sağlık yatırımlarının aldığı 404 milyarlık 2013 bütçesi Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Bütçede “gelir arttırıcı gider azaltıcı” tedbirler kapsamında kamunun ekstra harcamaları için “tasarruf” vurgusu yapıldı.

Hiç yorum yok: