17 Ekim 2012 Çarşamba

Gündem

Dün öğlen saatlerinde Alman ZEW endeksinin beklentilerden iyi gelmesi ile başlayan süreçte yine Almanya’da ki parlamenterden İspanya için ihtiyati kredi hattı açılabilineceğini açıklaması, yeni bir ara formül geliştirilebileceğini ortaya konması piyasalar için olumlu algının güçlenmesine neden oldu. İspanya’nın Almanya çekinmesi, full başvuruya gerek olmadığı yönündeki açıklamalar ile bertaraf edildi. Bu gelişmelerin ışığında dün Avrupa endekslerinde yüzde 2’ye varan yükseliş gözlendi. Buna ek olarak İspanya tarafında tahvil faizleri de geriledi. Yeni günde Moody’s’in ülkenin notunu sabit tutması de ülkeye rahat nefes aldıran bir gelişme oldu.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's İspanya'nın kredi notunu Baa3 olarak teyit ederek, ülkenin yatırım notunu sabit bıraktı. Ancak reyting kuruluşu ülkenin not görünümünü, işlerin kötülemesine karşı bir uyarı olarak negatif olarak belirledi.

Pacific Investment Management Co.'nun (PIMCO) başkan yardımcısı ve Avrupa'dan sorumlu ba Forex müdürü Thomas Kressin, İspanya'nın ihtiyati kredi almasının, küresel finans piyasalarına olumlu sinyaller göndereceğini savundu.

Citigroup Inc., şirketin CEO'su Vikram Pandit'in istifası sonrasında yüzde 1.6 yükseldi. Johnson&Johnson, 2012 tahminini yükseltmesinin ardından yüzde 1.4 primlendi. Murphy Oil Corp., ABD'deki rafine edilmiş yakıt birimini ayırmayı düşündüğünü açıklaması üzerine yüzde 8 oranında ralli yaptı. International Business Machines Corp. ve Intel Corp., beklentinin altındaki 3. çeyrek kazançlarının etkisiyle yüzde 2.4'ün üzerinde değer kaybetti.

 IBM, 3'ncü çeyrekte hisse başına 3.62 Dolar kar elde etti. Geçen yılın aynı döneminde hisse başına 3.28 Dolar kar etmişti.   3'ncü çeyrekte ciro ise geçen yılın aynı dönemindeki 26.16 milyar Dolar'dan 24.7 milyar Dolar seviyesine geriledi.Analistler, hisse başına 3.61 Dolar kar ve 25.36 milyar Dolar ciro bekliyorlardı. 


Yurtdışında zor durumdaki İspanya’ya yönelik olumlu haberler, içeride ise hem not artışı hem de Merkez Bankası’nın PPK toplantısında yapacağı açıklamalara yönelik beklentiler İMKB’ye alım getirdi. 9 gündür yükselen endeks 70.281 puanla Kasım 2010’dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı

Tüketici Güven Endeksi, Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 2,5 oranında azaldı. Ağustos’ta 91,1 olan endeks Eylül ayında 88,8’e geriledi.

Grubun yeni CEO’su Michael Corbat oldu. Corbat daha önce Citigroup’un Avrupa, Ortadoğu ve Afrika faaliyetlerinin başında bulunuyordu. Ayrıca Citigroup COO’su John Havens da bankadan ayrıldı. Finansal krizde bankayı ayakta tutan isim olarak bilinen Pandit ve çalışma arkadaşı Havens’ın ayrılığı şaşkınlık yarattı. Ancak analistler Pandit’in yönetimi süresince Citigroup’un isminin hep belirsizliklerle birlikte anıldığını, bu durumun da hisseler üzerinde olumsuz etki yarattığı görüşünde.

Hiç yorum yok: