16 Ekim 2012 Salı

ABD Secim Update

Yarın 2. karşılaşma gerçekleşecek ve oylar başabaş görünüyor. Ancak bildiğiniz üzere ABD başkanının seçen oy çokluğu değil seçiciler kurulunun dağılımı. Teknik olarak bu kuruldakiler tercihlerini değiştirebilir (ancak 24 eyalet bunu cezalandırıyor) ama önemli olan dağılım bu. Önceki mailde oyların dağılımını vermiştim bu grafikte ise kimin kaç seçici çıkartabilir durumda olduğunu paylaşıyorum. Gördüğünüz üzere Obama daralan bir farkla da olsa önde gidiyor. Intrade de oynanan betlerde de bu görüntüyü baz aldığını söyleyebiliriz, zira 62.3%ye 37.6% Obama zaferi daha yüksek ihtimalde görünüyor.
 
Ekte gördüğünüz üzere swing states tabir edilen rüzgar gülü eyaletler belirleyici olacak. Daha önce hiçbir Cumhuriyetci adayın kazanamadan başkan secilemediği Ohio (18 seçici), konutlarına el koyulduğu için öfkeli secmenlerden oluştuğu düşünülen ancak bir yandan da Obamanın sağlık sigortasını destekleyen yaşlı nufus ve Kübalı göçmeleri barındıran Florida (29 seçici), son 9 secimin 8’sinde Cumhuriyetcileri destekledikten sonra Obamanın son secimde zaferle ayrıldığı Colorado, Romney’nin yazlık evinin bulunduğu New Hampshire, Mormonların ve Hispaniclerin karşılaşacağı Nevada, Ryan’ın memleketi Wisconsin bunlardan bir kaçı. Politico burada dağılımın 57 Obama 53 Romney şeklinde olacağını ön görüyor.
 
Yarıki çarpışma seçimin kaderi açısından belirleyici bir an olabilir, elbette oturumların hiçbir etkisi olmadığını savunanlar da var. Daha sonra sadece dış politikanın tartışılacağı son oturum olacak.

Hiç yorum yok: