24 Eylül 2012 Pazartesi

JP MORGAN, HÜKÜMETİN YAPTIĞI SON VERGİ ARTIRIMLARINI POZİTİF VE NEGATİF TARAFLARINI ELE ALDI

JP Morgan bugün yayınladığı raporda Maliye Bakanlığı tarafından; haftasonu açıklanan vergi artırımlarının Türkiye ekonomisine pozitif; ve negatif etkilerini değerlendirdi. Alınan tedbirlerin bütçe gelirlerini bu yıl GSYH'nın yüzde 0.3'ü, gelecek yıl yüzde 1.0'i kadar artıracağını ifade eden JP Morgan, bu tedbirlerin hütümetin mali disipline bağlılığını gösterdiğini ve; bunun mali hedeflerin kredibilitesinin artması sonucunu ortaya; çıkaracağını belirtti. JP Morgan, artan krdebilitenin yatırımcı; güvenine destek vereceğini vurguladı.
 
 JP Morgan, alınan tedbirlere rağmen bu yıl GSYH'nın yüzde 1.5'e; kadar açık hedefinin tutturalmaktan uzak olduğunu ve açığın yüzde 2.0; civarında devam edeceğini de öngördü.; Açıklanan vergi artırımklarının enflasyonu 0.4-0.5 puan yukarı iteceğini öngören JPMorgan, bunun sonucu olarak yıl sonu enflasyon; hedefini yüzde 6.50'den 6.75'e çıkardıklarını vurguladı.
 
JPMorgan,; basında yer aldığı gibi doğalgaz fiyatlarınada zam gelmesi halinde; enflasyonun yüzde 7'nin üzerine itilebileceğini belirtti. JPMorgan ayrıca, vergi artırımının iç talepte düşüşe neden; olabileceğini ve bunun büyüme dinamiklerine zarar verebileceğini  belirterek, 2012 için yüzde 2.8 olan GSYH büyüme tahmini açısından; rahat olduklarını ancak yüzde 4.1 olan 2013 büyüme tahmini için; risklerin aşağı yönlü hale geldiğini vurguladı.

Hiç yorum yok: