4 Eylül 2012 Salı

Gündem

Avrupa Birliği Başkanı Herman Van Rompuy bugün Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile görüşmek üzere Berlin'e yol almaya hazırlanırken, İtalyan Başbakan Mario Monti de Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile görüşmek üzere Roma'ya gidiyor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin dün yetkililere finansal sıkıntıdaki ülkelerin borçlanma maliyetlerini aşağı çekmek için 3 yıllık ülke tahvillerini satın alabileceğini söylemesinin ardından Euro liderlerinin de bu konuyu görüşeceği tahmin ediliyor.

Piyasalar dün kapalı olan ABD piyasaları yerine Avrupa’ya gözlerini çevirdi. ECB’nin 6’sında vereceği kararın ilk sinyalleri de gelemeye başladı.Dün ECB yöneticileri ile yapılan toplantıda 3 yıllık tahvil alımlı konusuna sıcak baktığını kaydeden Draghi, uzun vadeli tahvil alımlarının ECB’nin kuruluş yasalarının ötesine geçeceğini belirtti.


Avrupa Parlamentosu üyesi Jean-Paul Gauzes, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin yasakoyuculara, bankanın 3 yıla kadar vadeli ülke tahvilleri satın alabileceğini söylediğini aktardı.

devamı için ltf tıklayınız...


Piyasaların odağına oturan İspanya'nın Ekonomi Bakanı Luis de Guindos, İspanyol bankalarının, Euro Bölgesi'nden bankalarını kurtarması için verilen 100 milyar euroluk kurtarma yardımının hepsine ihtiyaç duymayacağını belirtti.

İlk yarıdaki büyük ölçekli zararının ardından İspanya'nın banka kurtarma fonundan Bankia'ya, sermaye oranlarını gereken seviyenin üzerine çıkarabilmesi için 4.5 milyar euro transfer edilecek.

Borç krizinin eşiğindeki İspanya'da özerk bölgeler birbiri ardına acil yardım başvurularında bulunuyor. Katalonya'nın geçtiğimiz hafta 5 milyar euroluk yardım talebinin ardından, Pazartesi günü diğer büyük özerk bölgelerinden Andalusia da Madrid hükümetinden "acil yardım" istedi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Avrupa Birliği'nin bütçe gelirinin yüzde 45'ini oluşturan Almanya, Fransa, İngiltere ve Hollanda'daki risklere dikkat çekerek Avrupa Birliği'nin Aaa olan uzun vadeli kredi notunu negatife çekti. Kuruluş aynı zamanda AB'nin orta vadeli kredilerinin notunu da düşürdü.


Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa’yı pençesine alan finans krizinde önemli rolü olduğunu belirttiği piyasalara sert çıktı. Abensberg kentinde lideri olduğu Hristiyan Demokrat Birliği’nin kardeş partisi Hıristiyan Sosyal Birliği’nin bir organizasyonuna katılan Merkel, piyasanın halka hizmet etmediğini, çoğunluğu göz ardı ederek birkaç kişinin zengin olmasını sağladığını söyledi.

Tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) mayıs ayında 8.28’le başlayan, temmuzda yüzde 9.07’e ulaşan üç aylık yükseliş trendini aşağıya doğru kırmayı başardı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre enflasyon ağustosta TÜFE’de yüzde 0.56, ÜFE’de yüzde 0.26 arttı. TÜFE oranı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8.88, ÜFE ise 4.56 oldu.


Hiç yorum yok: