28 Eylül 2012 Cuma

Gündem

Egan Jones, İspanya'nın kredi notunu CC+'dan CC seviyesine indirdi ve görünümü 'negatif' olarak belirledi.  Egan-Jones yaptığı değerlendirmede İspanyol hükümetinin vergileri artırma ve sosyal güvenlik fonuna hücum etmesinin ülkenin yüzde 25 olan işsizlik oranının düşürlesi çabalarını karmaşıklaştıracağını savundu.

Çin ve Avrupa'dan gelen taleplerin azalmasının Japonya'nın toparlanmasını zorlaştırmasıyla dünyanın en büyük 3. ekonomisinde sanayi üretimi beklentinin üzerinde düştü. Tokyo'daki Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre sanayi üretimi Ağustos'ta yüzde 1 düştü ve son 3 ayın en sert kaybına işaret etti. Beklenti, sanayi üretiminin yüzde 0.5 azalacağı yönündeydi.

Para piyasası fonlarının, ABD'nin finansal sisteminin istikrarı karşısında risk teşkil edebileceğini söyleyen ABD Hazine Bakanı Timothy Geithber, ABD Sermaye Piyasaları Kurumu SEC'e 2.6 trilyon dolarlık fonun denetimini sıkılaştırması içi baskı yaptı.

Bakanlar, Rajoy'un bütçe açığını gelecek yıl en az 18 milyar euro (23.2 milyar dolar) daraltacağı yolundaki taahhüdünü yerine getireceğine ilişkin planlarını anlatacak

Oliver Wyman tarafından emlak balonunun patlaması sonrasındaki hasarı ölçmek üzere 14 banka grubu üzerinde yapılan testi, İspanya'nın Temmuz'da aldığı 100 milyar euroluk banka kurtarmasının bir şartı olarak da öne çıkıyor. NewOak Capital Advisors'ın CEO'su Ron D'Vari, İspanya'nın büyüme ve yatırım için bankaların sermaye ihtiyaçları ve toksik emlak varlıklarının değeri konusunda ikna edici rakamlar açıklamasının gerektiğini söyledi.

İspanya saat 18.00’e ertelediği 2013 bütçe detaylarını açıklamaya başladı. İlk gelen notlarda İspanya Başbakan Yardımcısı Saenz 2013 bütçesinde yüzde 58’lik kesintiye odaklandıklarını belirtti. Gelirler tarafında ise yüzde 42’lik bir rakamadan bahsediliyor. ülke bütçesinin yüzde 64'lük kısmı sosyal güvenlik harcamaları olarak açıklandı.İlk gelen açıklamalar sonrasında İspanya’da 10 yıllık tahvil faizi 12 baz puanlık gerileme ile yeniden yüzde 5.94’e geldi. 2012'de yüzde 6.3'lik açık bekleyen İspanya'da 2013 için beklenti yüzde 4.5 seviyesinde.İspanyol bütçesinde önemli yeri olan  piyangoda (El Gordo) vergi yüzde 20'ye çıkartıldı. Montoro'nun açıklamasında piyango için kurtarma fonunda destek almayı planladıklarını belirtmesi dikkat çekti. Yardıma direnen İspanya'nın planlarında bir değişiklik olup olmadığı sorusu akıllara takıldı. Maliye Bakanı Guindos bütçe toplantısında yaptığı açıklamada hazırladıkları reform planının Avrupa Birliği'nin önerilerinin çok ötesinde olduğunu belirtti. Guindos açıklamalarında yardım talebine bütün koşullar belli olduktan sonra karar vereceklerini söyledi.

Saenz, hükümetin vergi artışlarından ziyade bütçe kesintilerine yoğunlaşacağını ifade etti. İspanyol Başbakan yardımcısı, bütçe açığını kapatabilmek için emeklilik fonundan 3 milyar euroya yaklaşık bir rakam alabileceklerini ifade ederken, sosyal harcamalarda yüzde 58 kesintiye gideceklerini söyledi. Buna rağmen Saenz, sosyal harcamaların 2013 bütçesinin yüzde 63.5'ini oluşturacağını belirterek, emeklilik maaşları ve öğrenci kredilerinde artışa gidilebileceğini ifade etti.

İspanya Bütçe Bakanı Cristobol Montoro Romero, İspanya'nın 2013 yılında "yumuşak bir resesyon" göreceğini ifade ederek, 2012 yılında gayrısafi yurt içi hasılanın yüzde 1.5, 2013 yılında da yüzde 0.5 daralacağını öngördüklerini söyledi.
 
Alman hukukçular, Euro Bölgesi'nde uzun süredir konuşulan bankacılık birliği konusunda Angela Merkel hükümetine çağrı yaparak, böyle bir birliğin gerçekleşmesinden önce bölgenin büyük bankalarının mutlaka kontrollerden geçmesini ve gerek görülen yeniden düzenlemerden, bankaların kendi ülkelerinin sorumlu olmasını istedi. 


Merkel'in Hristiyan Demokratik Birliği ve koalisyon partneri Özgür Demokratik Parti tarafından gündeme getirilen önerge, "Sisteme risk oluşturan bankalar bir stres testine tabii tutulmakla beraber, direkt denetim altına girmeden önce herhangi bir yeniden yapılandırma ve likidite ihtiyaçlarının kendi ulusal yeniden yapılandırma fonu tarafından karşılanması gerektiği"ni belirtiyor.


Öncü verilere göre ikinci çeyrekte yüzde 1.7 büyüyen ABD ekonomkisi nihai verilerle ise sadece yüzde 1.3 büyüme gösterdi. Beklentiler yüzde 1.7 büyüme olacağı yönündeydi.
 İkinci çeyrek tüketici harcamalarında büyüme yüzde 1.7'den yüzde 1.5'e revize edildi. İkinci çeyrekte PCE fiyat endeksi +0.7'de kalırken, çekirdek PCE yüzde 1.8'den 1.7'ye revize edildi.

Fitch Ratings, ABD'de mali uçurumun global ekonomik toparlanma için en büyük tehdit olduğunu bildirdi. Fitch Ratings yaptığı değerlendirmede, temel senaryolarında öngörmemekle birlikte, ABD'demali uçurum yoluyla dramatik mali sıkılaştırma uygulanması halinde bunun ABD ekonmomisini ve büyük olasılıkla global ekonomiyi resesyona sürükleyeceğini vurguladı. Ancak Fitch, mali sıkılaştırma durumunda 2013 yılında global ekonomini büyüme oranının en azından yarı yarıya azalacağını vurguladı.
     
ABD'de cari yasaya göre GSYH'nın yüzde 4'üne denk gelen 600 milyar Dolar tutarında vergi artırımı ve harcama kesintisi 2013 mali yılında uygulamaya girecek. Tedbirlerin büyük bölümünün 2013 takvimyılının başında devreye gireceğine işaret eden Fitch, Kongre Bütçe Ofisi'ne göre yıllık bazda mali daralmanın 800 milyar Dolar seviyesininüzerinde, GSYH'nın yüzde 5'i kadar olabileceğini hatırlattı. Fitch,bu hızda ve bu büyüklükte mali sıkılaştırmanın ABD ekonomisinikaçınılamaz bir resesyona itmesinin muhtemel olduğunu vurguladı.
   
Fitch, ABD ekonomisinde büyümenin durması, global ekonominde büyümenin yavaşlamasının her ülkeyi farklı etkileyeceğini, ihracata otaklı Çin ve Japonya ekonomilerinin GSYH'nının 2013'de en hızlıdüşüşleri yaşayacağının öngörürken, Brezilya ve Rusya gibi emtiaekonomilerinin 2013'de daha az etkileneceklerini, ancak etkilerin 2014'te daha güçlü olacağını belirtti. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşunun para politikası teşvikine rağmen küresel büyüme görünümü güçsüz olduğuna dikkat çekti.

Ekonomik büyümenin çoğu gelişmiş ekonomilerde bu yıl yüzde 1 olacağını tahmin ettiklerini kaydeden kuruluş, küresel büyümenin bu yıl yüzde 2.1, gelecek yıl yüzde 2.6 ve 2014 yılında yüzde 13 olacağını tahmin ettiklerini açıkladı.

Gelişmiş ekonomilerin çoğunda ekonomik büyümenin gelecek yıl yüzde 1.4 ve 2014 yılında yüzde 2 olacağını yönünde tahmin da bulunan Fitch, "Euro Bölgesi ekonomisi bu yıl yüzde 0.5 daralacak, gelecek yıl yüzde 0.5 ve 2014 yılında yüzde0.3 büyüyecek" dedi.

Fitch Çin  ekonomisinin bu yıl yüzde 7.8, gelecek yıl yüzde 8.2 ve 2014 yılında yüzde 7.5 büyüyeceği öngörüsüne yer verirken "Merkez Bankaları'nın çoğu en azından 2013 ortalarına kadar düşük faiz oranlarını sürdürecek" öngörüsüne yer verdi

Başbakan Erdoğan, “Doğalgaza yüzde 10-15 gibi bir zam olacak. Ekim başında olacak” dedi. Dün NTV’de soruları yanıtlayan Erdoğan şöyle devam etti: “Mesela bu ara zamlar yaptık. Bize dediler ki ‘şimdi zam yapılır mı? Bak bir yıl sonra seçim var.’ Biz battıktan sonra mı zammı düşüneceğiz. Yunanistan, İspanya ne halde görüyorsunuz.”

Önceki gün fren-gaz polemiğinde Bakan Zafer Çağlayan’dan yana tavır alan Erdoğan dün soruları yanıtlarken ekonomi yönetiminde zaman zaman fikir ayrılıklarının olabileceğini ifade etti. Erdoğan Bakanlar Ali Babacan, Mehmet Şimşek, Zafer Çağlayan, Cevdet Yılmaz ve Nihat Ergün’nün isimlerini tek tek sıraladıktan sonra “Ekonomi yönetimindeki arkadaşların başarılı olduğunu düşünüyorum. Sürekli bir aradalar. Bazı konulara farklı yaklaşımlar olabilir. Mali disiplinden taviz vermek gibi birşey düşünmüyoruz. Ama bu fren gibi algılanmasın” diyerek gaz-fren polemiğinde dengeyi sağladı.

Başbakan Erdoğan’ın günlerdir bakanlar arasında büyümeyle ilgili süren gaz-fren polemiğinde “balataları yakmalayalım” diyen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’dan yana tavır alması, “yol sisli, virajlı şoför gaza basmaz” diyen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın duruşunu bozmadı.

Hiç yorum yok: