29 Ağustos 2012 Çarşamba

Piyasa Gelişmeleri

Cuma günü yapılacak olan Fed Jackson Hole konferansında Başkan Bernanke’nin yeni bir tahvil alım programı konusunda verebileceği mesajlar beklenirken bugün açıklanan ABD GSYH verisi tahminlere paralel olarak %1,7 seviyesinde gerçekleşti. Büyümenin yavaş seyri Fed’den ilave gevşeme beklentilerini destekliyor. Öte yandan ABD’de bekleyen konut satışları ise tahminlerden yüksek gerçekleşti. Euro bölgesinde ise ECB’nin borç krizinin çözümüne destek olacağı beklentileri sürüyor.
 
Yurtiçinde ise TCMB, bugünkü 1 milyar TL'lik repo dönüşüne karşılık 3,5 milyar TL'lik repo ihalesi açtı. Böylece TCMB'nin toplam fonlaması 34,5 milyar TL'ye yükseldi, ortalama fonlama maliyeti de %6,4 seviyesinde sabit kaldı. Fonlamanın piyasanın ihtiyacından fazla olmaya devam etmesi ile TCMB %5 faizle piyasadan gecelik vadede 5,5 milyar TL çekti ve İMKB repo piyasasında ortalama faiz %5 oldu. Cuma günü 12 milyar TL’lik 1 hafta vadeli ve 3,5 milyar TL’lik 1 ay vadeli repo ihalesi dönüşü bulunuyor. Aynı zamanda vergi çıkışları nedeniyle piyasanın 10 milyar TL’nin üzerinde fonlama ihtiyacı bulunuyor.
 
TCMB’nin gevşek para politikasına bağlı olarak TL zayıf seyretmeye devam ediyor. USD/TL 1,8170, döviz sepeti ise 2,047 seviyesinde bulunuyor. 05.03.14 vadeli gösterge tahvil faizi ise %7,65 seviyesinde yatay seyretti.

Hiç yorum yok: