11 Temmuz 2012 Çarşamba

Piyasalardaki Gelişmeler

Düne Çin’den gelen ithalat datalarının moral bozukluğu ile güne başlayan piyasalar; İspanyol bankalara yardım planında Euro Birliği Maliye Bakanları toplantısında prensipte anlaşılması ve Alman Anayasa Mahkemesi’nin Avrupa Kalıcı Kurtarma Fonu’nun (ESM) kullanılması konusunda onay vereceğine dair beklentiler gün içerisinde borsalara alımlar getirdi. Ancak Avrupa piyasalarında gün sonuna doğru ABD teknoloji hisselerinin gelir ve satış rakamlarının beklentilerin altında kalmasıyla ABD borsasında gerilemesi Avrupa’da borsalarında da satışlara neden oldu. Almanya Anayasa Mahkemesi’nden beklenen haberin gelmeyişi 1,23’lere yükselen Euro/Dolar paritesinin tekrar 1,22’lere gelmesine neden olurken; borsalarda gün sonuna doğru gelen satış baskısının diğer nedeni oldu. Ancak bu gerilemeye rağmen Avrupa borsa nedeksleri dünü %0,5 ile %1 arasında yükselişlerle kapatmayı başardı.

ESM, 1 temmuz 2012 itibariyle yürürlüğe girmesi gerekirken Alman Anayasa Mahkemesi’nin henüz onay vermemesi spekülatif ataklar için bahane olarak kullanılıyor. Zira dün Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble’nin dediği gibi; “Federal Anayasa Mahkemesi’nin Euro’yu kurtarma şemsiyesi olan ESM ve Mali Birlik ilgili yasa tasarılarını durdurması ve geciktirmesi durumunda, bunun ciddi sorunlara yol açabilecektir” Schaeuble, Federal
Anayasa Mahkemesi’nde yaptığı konuşmasında; ESM’nin durdurulmasının Almanya için öngörülmeyen büyük ekonomik kırılmalara sebep olacağını belirtse de karar henüz çıkmadı. Konunun uzmanları kararın en erken bu ay sonunda verilebileceğini söylese de piyasalar şimdilik bu haberi spekülatif oyuncak etmeyi seçmişe benziyor.


İspanyol bankalarının kurtarılmasına bağlı 30 milyar euroluk yardım konusunda prensipte anlaşılması sonrası operasyonun alt yapısı hazırlanıyor. İspanyol bankalarındaki zehirli varlıkların toplanacağı kötü banka olarak; İspanya Hükümeti’nin geçen yıl el koyduğu, Banco De Valencia’nın seçildiği konuşuluyor. Ancak toplam 100 milyar euroya kadar çıkabilecek yardım sonrasında bankaların kontrolünü Avrupaya devretmeye ve yerel yatırımcılarının zarar etmelerine izin vermeye zorlanacak olması İspanyol yöneticilerin başını ağrıtacak gibi. Planın detaylarının 20 temmuz gibi netleşeceği bekleniyor.

İçeride ise dışarıdaki havadan daha coşkulu piyasalar vardı. İMKB %1 civarında yükselirken, TL değer kazandı ve faizlerde düşüş süreci devam etti. Bu duruma ana sebep ise; ECB’nin faiz indirimi ile getiri kaybını telefi isteği, Euro’dan çıkan paranın gelişmekte olan piyasalara kaymasına neden olması. Ekonomik dataları “cari açık” dışında olumlu seyreden ve düşen petrol fiyatları nedeniyle cari açığında da düşüş sürecinin devamı beklenen Türk piyasaları yabancı yatırımcılar için cazip görülerek para çekmeye devam ediyor. Zira haziran ortasında başlayan bu akım gösterge tahvil faizlerini %9’un üzerinden %7’lere getirirken İMKB30 endekste %15’i bulan yükselişe neden oldu.

Bugün TCMB mayıs ayı ödemeler dengesi raporunu açıklayacak. Son aylarda iyileşen cari açıkta iyileşmenin sürmesi Türk piyasalarının cazibesini artırdığı kadar, kredi notunu  yatırım yapılabilir ülkelerin not seviyesine getirilmesi beklentisini artıracaktır. Ancak burada önemli bir not düşmek isterim ki; borsada beklentiler alınır, gerçekler satılır. “Beklentiler yeteri kadar satın alındı mı, yoksa hala tam olarak fiyatlanmadı mı?” Cevabı aranması gereken soru işte bu...

Hiç yorum yok: