5 Temmuz 2012 Perşembe

Günün Ardından...

Bugün merkez bankalarının aldıkları kararlar bakımından önemli ve yoğun bir gündü. Avrupa Merkez Bankası (ECB) politika faizini 25 baz puan düşürerek %0,75’e, mevduat faizini ise sıfıra indirdi. Mevduat faizinin sıfıra indirilmesinin €1 trilyon likiditenin fiyatlanmasını etkileyeceğini belirten ECB Başkanı Draghi, euro bölgesinin tamamında büyümenin zayıfladığını ve alınan önlemlerin belirli ülkeleri değil bölgenin tümünü kapsadığını açıkladı.

Öte yandan, Çin Merkez Bankası da gösterge faizlerde indirime gitti ve borç verme faiz oranını 31 baz puan indirerek %6'ya, borçlanma faiz oranını da 25 baz puan düşürerek %3'e çekti. İngiltere Merkez Bankası (BOE) varlık alım programını £50 milyar artırdı ve politika faizini %0,5'te tuttu. Diğer taraftan, İspanya gerçekleştirdiği 3, 4 ve 10 yıllık üç tahvil ihalesiyle toplam €3 milyar borçlandı. ECB’nin faiz indiriminin ardından EUR/USD sert düşüş kaydederek 1,24’ün altına geldi, paritedeki harekete bağlı olarak USD/TL ise 1,81’e yaklaştı. 5 Mart 2014 vadeli gösterge tahvilin faizindeki düşüş sürdü ve %8,06’ya geriledi. 10 yıllık dolar cinsi eurobond faizi ise %4,35 seviyesinde bulunuyor.

TCMB normal gün uygulamasını sürdürdü ve %5,75 olan politika faizinden haftalık ¨2 milyar repo ihalesi açtı. Piyasa yapıcılar repo imkanı kullanmadı. Bankaların ortalama fonlama maliyeti %8,4 seviyesinde bulunuyor. TCMB’nin yarın haftalık ve aylık vadelerde ¨5 milyar olmak üzere toplam ¨10 milyar repo dönüşü var. Yarın Almanya sanayi üretimi, ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik verisi açıklanacak.

Hiç yorum yok: