2 Temmuz 2012 Pazartesi

Gündemde Neler Var

Uluslararası piyasalar, Japonya ve Çin'de imalat sanayi verilerinin beklenenden iyi çıkması ve Avrupalı liderlerin borç krizini hafifletmek için tedbirler konusunda anlaşmaya varmasından olumlu etkileniyor. Asya hisse senetleri Mart ayından bu yana günlük bazda en uzun süreli yükseliş serisini gerçekleştirirken, kredi riski düştü. Geçen haftaki rallilerinin ardından, euro ve petrol değer kaybetti.


Çin’in resmi imalat PMI’ı Haziran’da 50,2 seviyesinde geldi, beklenti 49,9’u olması yönündeydi. Haziran ayı PMI, geçen ayın 50,4 seviyesinin biraz altında gerçekleşti.


Japonya'da büyük imalatçıların beklentilerini gösteren Tankan Endeksi ve Çin'de satınalma yöneticileri endeksi (PMI), ekonomistlerin beklentilerinden daha iyi çıktı. Bugün açıklanacak olan Euro Bölgesi imalat sanayi aktivite verisinin, Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, üst üste onbirinci ayda da daralması bekleniyor.


Piyasaların beklentilerin çoğunu karşılayan kararların alındığı Avrupa Liderler Zirvesi’ni geride bırakan piyasaların gözü yeni haftada dışarıda ECB toplantısı ile ABD'den gelecek verilerde, içeride ise büyüme ve enflasyon rakamlarında olacak.

5 Temmuz’da gerçekleşecek toplantıda 25 baz puanlık faiz indirimi beklentisi öne çıkıyor. Faiz indiriminin ilk aşamada Euro’ya etkisi negatif olarak değerlendirilse de ilerleyen günlerde stresin azalacağına yönelik iyimserlikle piyasalardaki olumlu havanın korunması bekleniyor.

İçeride ise Pazartesi günü ilk çeyrek büyüme verisi, ardından Salı günü Haziran ayı enflasyon rakamı açıklanacak.


Mayıs ayı enflasyon rakamlarının beklentilerin çok altında gelmesinin ardından Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın son konuşmasında ‘Enflasyonda yıllık bazda sınırlı yükseliş olacak’ ifadesi nedeniyle enflasyonda olumlu görünümün korunması bekleniyor.


Japonya Merkez Bankası (BOJ), imalatçıların beklentilerini yansıtan Tankan Endeksi'nin sonuçlarını yayınladı. Tankan Endeksi, Mart'ta -4'ten Haziran'da -1'e yükseldi. Bloomberg Haber'in anketine katılan 19 ekonomistin medyan tahmini, endeksin -4 olarak gerçekleşeceği yönündeydi. Emtia fiyatlarındaki düşüşün kârları olumlu etkilemesiyle imalatçıların karamsarlığı, yendeki yükselişin ihracatı kötü etkilemesine rağmen azaldı.

İran Petrol Bakanlığı sitesinde yer alan habere göre, Petrol Bakanı Rüstem Kasımi, dünya piyasalarındaki petrol fiyatlarının keskin düşüşünün devam etmesi üzerine Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nü (OPEC) olağanüstü toplantıya davet ettiklerini söyledi.

Bankacılık tarihinin en büyük yolsuzluklarından sayılan, yaygın faiz oranı LIBOR’un manüplasyonunu nedeniyle Royal Bank of Scotland’da (RBS) 4 kişinin işten çıkarıldığı ortaya çıktı.


Morgan Stanley’in Avrupa araştırmaları birimi, Türkiye için 2012 yılı cari açık beklentisini yüzde 6.9’a, 2013 yılı beklentisini ise 6.5’e düşürdü.

Citigroup benzer şekilde, 2013 yılı için Türkiye’nin cari açık/GSYH oranınına ilişkin tahmini de yüzde 8.0’den yüzde 6.9’a düşürdü.


İstanbul'da haziran ayında perakende fiyatlar yüzde 0,61 oranında, toptan fiyatlar ise yüzde 1,18 oranında azalış gösterdi.

2012 yılı Mayıs ayında, 2011 yılının aynı ayına göre ihracat yüzde 20.3 artarak 13.16 milyar dolar, ithalat yüzde 3.1 artarak 21.75 milyar dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret açığı ise bu dönemde yüzde 15.5 azalarak 10.16 milyar dolardan, 8.58 milyar dolara geriledi.

Mayıs 2012'de 93,5 puan olarak ölçülen Tüketici Güven Endeksi Haziran ayında 0,8 puan düşüş kaydederek 92,7 puan oldu

Hiç yorum yok: