4 Temmuz 2012 Çarşamba

Gündem

Moody’s Türkiye'nin ardından bankaların kredi notlarında da artışa gittiğini açıkladı. Beş bankanın yabancı para cinsinden borç kredi notu iki basamak artarak Baa2, yani “investment grade”, yatırım yapılabilir seviyeye yükseldi. Moody’s’in ülke notunu arttırması ile bu karar bekleniyordu ama gene de son derece olumlu bir gelişme bizce.

Dün ABD piyasaları tatil nedeni ile erken kapandı Bugün ise tüm gün kapalı. S&P 500 endeksi dün %0.62 artışla günü kapattı. Bu sabah Asya piyasaları genelinde zayıf görünüm hakim. ABD vadelielri yatay. Bu sabah Çin’de açıklanan PMI Hizmet endeksi 54.7’den 52.3’e geriledi. (son 10 ayın en düşük seviyesi) Çin’in bazı adımlar atacağına dair beklentiler devam ediyor. Hatırlanacağı üzere Çin Haziran ayının başında 25 baz puan faiz indirimine gitmiş ve yıl sonuna kadar ise 50 baz puan daha faiz indirimine vurgu yapmıştı. 

Bugün Avrupa’da final PMI Hizmet endeksleri açıklanıyor. Almanya’da ise 5 yıllık ihale var. Hollanda Maliye Bakanı parlementoda ESM konusu üzerine konuşacak. Almanya Başbakanı Merkel ve İtalya Başbakanı Monti Roma’da biraraya geliyor.

Geçen haftaki AB liderler zirvesinde Avrupa Merkez Bankasının yönetiminde tek bir bankacılık denetim mekanizması oluşturulması ve kurtarma fonu ESM’ye doğrudan bankalara para enjekte etmek imkanı sağlanması yönünde kararlar alınmıştı. Zirvede ayrıca EFSF / ESM fonlarının üye ülke tahvillerini satın almak için kullanılabileceğine yönelik de kararlar alınmıştı. Eurogroup toplantısında 9 Temmuz’da kararlar görüşülecek.

Anlaşma sağlanan konuların plan aşamasında olduğu ve uygulama aşamasının detay ve zamanlamasının belirsiz olduğunu ve bu konuların önümüzdeki günlerde soru işareti yaratabileceğini vurgulamaya devam ediyoruz.

Bu doğrultuda dün AB Konseyi Başkanı Van Rompuy ve İspanya ekonomi bakanının açıklamalarında Avrupa İstikrar Mekanizması ESM kararlarının bloke edilemeyeceğine dair vurgular dikkat çekiciydi. Hatırlanacağı üzere Finlandiya, Hollanda ile birlikte ESM’nin tahvil almasını bloke edeceklerini belirtmişti. Halihazırda ESM’nin %27.1’i Almanya, %20.3’ü Fransa, %17.9’u İtalya, %11.9’u ise İspanya’dan oluşuyor. ESM’de Hollanda’nın %5.71, Finlandiya’nın ise %1.79 payı var.

Diğer taraftan dün Spiegel’de yer alan haber dikkat çekiciydi. Haberde Almanya’da 10 Temmuz’da Anayasa Mahkemesi, ESM mekanizmasının Alman devletinin egemenliğine olumsuz etki yapabileceği hükmüne varırsa mahkemenin ESM için ihtiyari tedbir kararı verebileceği belirtilmiş. Önümüzdeki günlerde baskı unsuru olabilir.

Haftanın geri kalanına bakacak olursak Çin ve Avrupa’da zayıf sinyal vermeye devam eden PMI verileri ve ABD ISM imalat verisi ardından büyüme ile ilgili sinyal verebilecek verilerin ön planda olmaya devam edecek. Haftanın geri kalanında Perşembe günkü Avrupa Merkez Bankası faiz kararı (25 baz puan indirim bekleniyor) ve Cuma günü ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam rakamından gelecek sinyaller odak noktasında. ABD’de 2009 yılından sonra ilk kez 50 seviyesinin altına inerek daralma sinyali veren ISM imalat endeksi ardından şu ana kadar çok konuşulmayan/fiyatlanmayan ABD'de resesyon ihtimalinin daha fazla konuşulur hale gelebileceğini tekrar hatırlatalım. Bu hafta ayrıca İngiltere Merkez Bankası faiz toplantısı (daha fazla parasal genişleme kararı gelebilir) ve Almanya sanayi üretimi rakamı önemli olabilir. Asya tarafında ise Çin’de açıklanacak enflasyon ve ihracat rakamları takip edilecek.

Yurtiçinde ise dün enflasyon rakamları açıklandı. TÜFE verisi Haziran ayında %0.9 düşüşe işaret etti. Piyasadaki ortalama beklenti:%-0.40 düşüş yönündeydi. Düşüş büyük ölçüde enerji fiyatlarındaki gerileme ile birlikte gıda fiyatlarındaki gerilemeden kaynaklandı. Geçen hafta TCMB Başkanı Başçı’nın Haziran ayında TÜFE’nin çok düşük çıkabileceği ve %6.5 olan yıl sonu enflasyon hedefinin de aşağı yönde revize edilebileceğine yönelik açıklamalarını not edelim.

Hiç yorum yok: