12 Temmuz 2012 Perşembe

Gündem de Neler Var ?

Merkez Bankası verilerine göre mayısta cari işlemler açığı geçen yılın aynı ayına göre %25 düşüşle 5,8 milyar dolar oldu. Düşüş dış ticaret açığında aralıktaki hafif gerilemeden kaynaklandı. Bu açığa karşılık 8,6 milyar dolarlık finansman sağlandı. Mayıs ayında bonoda 796mn dolarlık alış, hisse senetlerinde 435mn dolarlık satış oldu. Yıllık bazda 69 milyar dolardan 67 milyar dolara gerileyen cari işlemler açığı, arka arkaya yedinci ayda düşüş gösterdi.

Hazine açıklamasına göre Türkiye 2012’de IMF İcra Direktörleri vekili olarak görev alacak. Türkiye 2014-2016 arasında İcra Direktörü olarak görev yapacak. İcra Direktörleri Kurulunun 24 üyesi bulunuyor. Bu organ her hafta toplanan ve IMF’nin günlük kararlarının alındığı bir kurul olarak biliniyor. Türkiye sabit ülkelerin yanında yer alan 10 ülkeli grubun arasında dönüşümlü olarak üye olarak yer alacak.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), konut kredilerinde ikincil piyasanın hayata geçirilmesi için kamunun da içinde yer alacağı merkezi ihraç kuruluşunun (Central Issuing Entity- CIE) oluşturulması için yürütülen çalışmayı tamamladı. Kuruluşun sahibinin büyük Türk bankaları olması ancak bankalardan bağımsız olması planlanıyor. 

Fed para politikası toplantı tutanaklarında ekonomik koşullarda kötüleşme arttığında ve enflasyon gerilediğinde daha çok önlem alınabileceği fikrinin ağırlıkla savunulduğu görüldü.

Brezilya Merkez Bankası ardışık sekizinci toplantısında politika faizini indirdi ve faiz indirim sürecinin devam edeceği sinyalini verdi. Banka politika faizini 50 baz puanlık indirimle %8’e çekti.

Japonya MB toplantısı politika faizini değiştirmezken, varlık alım programı tutarını 40 trilyon yen’den 45 trilyon yene yükseltti, kredi alım programını ise 30 trilyon yenden 25 trilyon yene düşürüldü. Bankanın açıklamaları

Kore Merkez Bankası beklenmedik şekilde Şubat 2009’dan beri ilk defa politika faizini 25 baz puan indirim ile %3’e düşürdü.

ABD’de dış ticaret açığı mayısta beklentilere paralel olarak 48,68 milyar dolara geriledi. Nisan için 50,1 milyar dolar olarak açıklanan rakam 50,6 milyar dolara revize edildi. 

Hiç yorum yok: