2 Mayıs 2012 Çarşamba

Gündemin Önemli Haber Başlıkları

  • ABD'de imalat sanayi beklenmedik bir genişleme gösterirken, Çin'de fabrika endeksi Nisan ayında yukarı yönde hareket etti. ABD merkez bankası Fed'in oy hakkına sahip üç üyesi, ekonomi genişlemeye devam ettiği sürece, yeni bir parasal genişlemeye ihtiyaç olmadığını kaydetti.
  • Bugün ABD'de TSİ 15:15'te açıklanacak olan ABD Nisan ayı ADP özel sektör istihdam verisinin, Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanına göre, 170,000 artması bekleniyor. Bu veri Mart ayında 209,000 artmıştı. 
  • HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in satın alma yöneticileri PMI endeksi Mart'ta 48.3'ten Nisan'da 49.3'e çıktı. Çin'de dün açıklanan resmi PMI rakamları da Nisan'da 53.3 puan ile bu yılın en hızlı büyümesine işaret etti. 
  • ABD Merkez Bankası'nın kıdemli yetkililerinden gelen açıklamalar, enflasyonun, Fed'i daha fazla teşvik yapmaktan alıkoyduğuna işaret ediyor. Enflasyon yüzde 2 hedefine çok yakın seyretmesinden ötürü yetkililer, yüzde 8.2'yi bulan işsizlik oranına rağmen, tahvil alımlarını yeniden hızlandırmak konusuna tereddütle yaklaşıyor.

  • Italya, butce kesıntılerıne devam edıyor. Basbakan marıo montı, yıl sonuna kadar kamu harcamalarında 4,2 mılyar euroluk kesıntı daha yapacaklarını acıkladı. Kabıne toplantısı sonrası konusan montı, kesıntılerın kamu sektorunun buyume hızını kısmak ve verımlılıgı artırmak ıcın yapıldıgını soyledı. Montı,ayrıca, harcamaları takıp etmesı ıcın ozel sektorden enrıco bondı'yı atadı.

  • Avustralya Merkez Bankası'nın politika faizini 50 baz puan ile beklenenden daha fazla düşürmesi sonucu Avustralya doları zayıflarken, ülke tahvil faizleri rekor seviyelere geriledi. Petrol fiyatları ise varil başına 106 doların üzerine çıktı.

  • ABD'de Institute for Supply Management'ın (ISM) açıkladığı imalat sanayi endeksi, Mart ayındaki seviyesi olan 53.4'ten, Nisan ayında 54.8 seviyesine çıktı. Verinin 53 seviyesine düşmesi bekleniyordu.
  • Çin'de Mart ayında 53.1 olan Satın Alma Yöneticisi Endeksi Nisan ayında 53.3'e yükseldi.  Çin'de imalat sektörü üretimi son beş ayda düzenli olarak artması dünyanın ikinci büyük ekonomisinin hızla yavaşlayacağına dair endişeleri azalttı.
  • Bloomberg News'un haberine göre, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P 500), Türkiye'nin kredi notu görünümünü, "daha düşük dış talep ve kötüleşen ticaret haddi" dolayısıyla, "pozitif"ten "durağan"a düşürdü.
  • Türkiye’nin görünümünü değiştiren S&P’nin analisti Eileen Zhang, önümüzdeki 12 ay boyunca notun şu andaki seviyesinde kalmasını beklediklerini açıkladı.

Hiç yorum yok: