20 Nisan 2012 Cuma

PİYASA GELİŞMELERİ

Dün gerçekleşen başarılı tahvil ihalelerine rağmen, İspanya'nın 10 yıllık tahvillerinin faizi, ülkenin mali durumuna ilişkin endişelere paralel yüzde 6  civarında seyrediyor. İtalya ve Fransa’nın da aynı vadeli tahvillerinin faizleri yükseldi.  

Merkez Bankası (TCMB) miktar ihalesi yöntemiyle açtığı 27 Nisan vadeli repo ihalesinde ¨6 milyar,  geleneksel yöntemle açtığı 18 Mayıs vadeli repo ihalesi ile piyasaya ¨5 milyar  verdi. Piyasa Yapıcı bankalar bugün TCMB'den toplam ¨2,7 milyar  tutarında gecelik vadede repo imkanı kullandı. Bankaların ortalama fonlama maliyeti %8,72 seviyesine geriledi.Bir hafta vadeli ihalede TCMB tarafından belirlenen basit faiz yüzde 5,75 olurken, bir ay vadeli repo ihalesinde  ortalama basit faiz bir önceki ihaleye göre 2 baz puan gerileyerek yüzde 10,57 olarak  gerçekleşti. TCMB’nin Salı günü ¨4 milyar haftalık repo dönüşü bulunuyor.

Önümüzdeki hafta Perşembe günü açıklanacak olan Enflasyon Raporu yurtiçi piyasaların gidişatı açısından belirleyici olacak. Yurtiçinde ayrıca Salı günü  Nisan ayına ilişkin kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi verileri açıklanacak. Yurtdışında ise Euro bölgesi PMI (Pazartesi), ABD S&P/Case-Shiller Konut fiyat endeksi (Salı) , Fed faiz kararı (Çarşamba), Japonya Merkez Bankası faiz kararı (Cuma) ve ABD GSYH (Cuma) verileri izlenecek. Yurtdışında ayrıca Pazar günü gerçekleşecek olan Fransa 1. tur Cumhurbaşkanlığı seçimleri  ve IMF bahar toplantıları takip edilecek.

Hiç yorum yok: