28 Aralık 2011 Çarşamba

2012 Mali Piyasalar Strateji Raporu – Bilinmeyen sular...

  • 2012 yılı, özellikle de ilk yarısı, mali piyasalar açısından 2011’in ikinci yarısının bir tekrarı olacak. Zayıf global ortam ve Türkiye’nin rekor yüksek cari açığı TL üzerinde baskı yaratacak ve faiz oranlarının yüksek kalmasına neden olacak. Bu durum ekonomik büyümeyi yavaşlatacak ve İMKB şirketlerinin karlılıklarını olumsuz yönde etkilemeye devam edecek. Bu açıdan İMKB’de daha düşük seviyeler oluşacak, tahvil faizleri daha da artacak ve TL dalgalı bir seyir izleyecek. Peki yatırımcılar ne yapmalı?
  • Yatırımcılara TL cinsi yatırım araçlarına öncelik vermeye devam etmelerini tavsiye ediyoruz. Merkez Bankası’nın enflasyon kaygıları nedeniyle TL’de daha fazla değer kaybını önlemek için kısa vadeli faizleri kullanmaya devam edeceğini düşünüyoruz. $/TL için Haziran sonu tahminimiz 1.87. Yılın ikinci yarısında ise yavaşlayan ekonomi, azalan dış finansman ihtiyacı ve yüksek faizler nedeniyle TL’de değer artışı söz konusu olabilecek. $/TL kurunun yılı 1.80 seviyesinde kapatacağını tahmin ediyoruz. €/$ paritesinin ise ilk 6 ayda 1.28’e gerilemesini, 2012’yi ise 1.30 civarında bitirmesini bekliyoruz.
  • Kısa vadede mevduat en güvenli yatırım aracı olarak gözüküyor. Ancak faiz oranlarındaki yükseliş uzun vadeli bonolar için alım fırsatları sağlayacak. TL likiditesinin sıkışık seyredecek olması, enflasyondaki artış ve yüklü itfa tablosu nedeniyle yılın ilk yarısında faizlerin %11-12 aralığına yükselmesini bekliyoruz. Sonraki dönemde ise bu dinamiklerin tersine çalışması ile gösterge tahvil faizinin yılı %9.0 bileşik seviyesinde tamamlayacağını tahmin ediyoruz.
  • İMKB’de 2012 ile ilgili olumsuz ekonomik görünüm bir ölçüde fiyatlandı. Ancak bunun yeterli olmadığını düşünüyoruz. Bu açıdan hisse senetleri düşen bir kanal içinde kalmaya devam edecek. Alım için acele edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü kalıcı bir toparlanma için henüz gerekli şartlar oluşmadı.
  • Dövizde ısrar eden yatırımcılar için Eurobondlarda sınırlı bir fiyat artışı bekliyoruz ve 2018-2030 aralığındaki vadelerde alım öneriyoruz. Altın fiyatlarındaki yükseliş trendinin devam edeceğini düşünüyoruz. Altında Haziran sonu fiyat beklentimiz ABD$1,850/ons, yıl sonu beklentimiz ise ABD$1,900/ons seviyesinde.

Garanti Yatırım

Hiç yorum yok: