21 Şubat 2013 Perşembe

Piyasalara Bakış

Dün ABD’de açıklanan FED toplantı tutanaklarında bazı üyelerin parasal genişlemede daha erken yavaşlamaya gidilmesi gerektiği yönündeki ifadeleri zirve seviyelerini test eden endekslerde beklenen satış baskısına neden oldu. S&P 500 endeksi %1.24 düşerken, tarihi diplerinde seyreden volatililte göstergesi VIX endeksindeki %19.2 oranındaki sert yükseliş ön plandaydı. Dolar endeksi 200 günlük hareketli ortalamasının üzerine çıktı. Emtialarda ise satış baskısı görüldü. Altında toplantı tutanakları açıklanmadan başlayan satış baskısı devam etti.
ABD endekslerindeki sert düşüş ardından bu sabah Asya piyasalarında ise Çin’in emlak sektörüne bazı kısıtlamalar getireceği ve likidite endişeleri ile birlikte satış baskısı devam ediyor. Çin borsasındaki %2.8 sert düşüş dikkat çekici. Hatırlanacağı üzere bu hafta başında Çin’in son sekiz aydır ilk defa repolar yoluyla likiditeyi kısmen sıkılaştırması soru işareti yaratmıştı. Japonya %1.39 ekside. Japon Yeninde değerlenme baskısı hakim.
FED’e yönelik soru işaretleri ile birlikte önümüzdeki günlerde ön plana geçebilecek ABD’de ertelenen kamu harcamaları ile ilgili görüşmeler ve 24-25 Şubat İtalya seçimleri endekslerde baskı yaratabilecek diğer önemli konular olmaya devam ediyor. Ayrıca bu haftanın en önemli konularından biri 22 Şubattaki ikinci 3 yıllık  LTRO ödemeleri. İtalya seçimlerinde ise piyasalar açısından en büyük çekince Berlusconi’nin beklenenden daha iyi performans göstermesi olduğunu hatırlatalım. Son anketlerde Berlusco’ninin oylarının arttığına dair haberler soru işareti yaratmıştı. Son haberlerde Monti’nin Merkel’in anketlerde lider olan merkez sol partinin seçimi kazanmasını istemediğine dair ifadeleri dikkat çekici. Euro bölgesi için önemli risklerden biri de zor durumdaki Güney Kıbrıs’daki ikinci tur seçimler ve bu doğrultuda finansal yardım sürecine yönelik gelişmeleri izlemeye devam ediyoruz.

Avrupa’da açıklanan 4Ç GSYİH rakamları daralmaya işaret etse de Aralık ayı sanayi üretimi rakamı ve son açıklanan PMI endekslerindeki sinyaller dip görüntüsü yönünde şekilleniyor. Bu doğrultuda günün odak noktasında Avrupa’da açıklanacak flash PMI endekslerinden gelecek sinyaller yer alıyor. Ayrıca İspanya’da 2015,2019 ve 2023 vadeli ihalelerin izleneceğini belirtelim. İhalelerde 3-4 milyar euro borçlanma hedefleniyor.
ABD tarafında ise haftalık işsizlik başvuruları, bölgesel imalat endekslerinden Philadelphia imalat endeksi ve TÜFE rakamları açıklanıyor. Haftanın geri kalanında ise Almanya reel sektör güven endeksi IFO da ilk çeyreğe yönelik önemli öncü gösterge olabilmesi açısından bir diğer önemli makro veri.
Yurtiçine bakacak olursak yılbaşından bu yana yurtdışı piyasalara görece etkili olan olumsuz performans ardından tepki gerçekleştirme çabası ön planda. Teknik tarafta dün oluşan yukarı hareketle birlikte kısa vadeli taban oluşturma süreci içerisinde kritik bir geçiş noktası olan 79,000 direncinin test edildiğini gözlemliyoruz
Güne bu  direnç noktasını aşma denemesiyle başlayacak olan piyasada, 78,000 seviyesini destek olarak izliyor olacağız. 78,000 desteği üzerindeki hareketlerin devamını getireceği yükseliş eğilimi, seans içi harekette global piyasalara relatif güçlü bir seyirle birlikte 79,000 direncini kırma eğilimini sürdürecektir. Ancak piyasada son dönemdeki taban oluşturma sürecinin tamamlanabilmesi için 79,000 direncinin kırılması gerekiyor. Bu durumda 80,000 ve 81,250 seviyelerini hedefleyecek yükseliş potansiyelinin oluşacağı piyasada, yeniden yükseliş yönünde hareket etmek için 79,000 direncinin yukarı geçilmesini beklemeyi sürdürüyoruz.

Hiç yorum yok: