20 Aralık 2011 Salı

Borsalarda Dün Kapanışlar ve Bu Sabahki Gelişmeler:

Borsalarda Dün Kapanışlar ve Bu Sabahki Gelişmeler:

Kuzey Kore lideri Kim Yong İl’in ölümü ve geçtiğimiz haftanın son iş gününde, piyasalar kapandıktan sonra gelen Fransa’nın not görünümünün düşürülmesi, dün, Asya’dan başlayan satış dalgası ile borsaların açılmasına neden oldu. Ancak ilerleyen saatlerde Avrupa ve ABD piyasalarında toparlanma olsa da gün sonunda düşüşler ile kapandılar. Özellikle ABD’de gelen satışlarda bankacılık sektörü için FED’in Basel III kuralları çerçevesinde bankalara ilişkin yeni düzenlemelere gideceği haberi etkili oldu. Wall Street Journal’de çıkan habere göre; FED, bankaların sermaye yeterlilik oranlarının yükseltilmesini isteyeceği bekleniyor. Bu haber ABD borsasında bankacılık öncülüğünde satışlara neden olurken bankacılık sektörü hisselerindeki düşüşler DJ endeksinde %3’ü geçti. Bank of America hisse senedi fiyatı, %4 düşerek, 2009 yılındaki krizin etkisindeki büyük düşüşten beri ilk kez 5 doların altına geriledi.

Avrupa’daki satışların ardında ise; dün öğleden sonra toplanan AB Maliye Bakanları toplantısından, hedeflenen 200 milyar euroluk kaynağın toplanamaması vardı. BBC internet sitesinde geçen habere göre; AB ülkeleri euro bölgesi ülkelerinin acil kaynak ihtiyacına düşmesi halinde kullanılacak fon havuzu için IMF’ye 150 milyar euro aktarmayı kararlaştırabildi. Oysa geçen haftaki AB liderler zirvesinde 200 milyar euroluk bir kaynak toplanması hedeflenmişti. İngiltere’nin zirvede, 30 milyar euroluk kendi payına düşen katkıyı yapmak istememesi, 200 milyar euroluk kaynağın toplanmasını engellemişe benziyor. Bana ilginç gelen ise; fona katkıda bulunan ülkeler arasında, asıl sornun sahibi olan, İtalya, İspanya ve Belçika’da var. Hem borç sorunu yaşayan bu ülkeler hem de borç sorununun aşılması için IMF’ye nasıl kaynak sağlayacağı ister istemez merakımı cezbetti. Sonra fona yardım yapacak diğer ülkeler olan; Almanya, Fransa, Hollanda, Danimarka, Polonya, İsveç ve Çek Cumhuriyeti’ni okuyunca anladım ki; IMF’ye yapılacak yardımda tüm yük yine Almanya’nın sırtında olacak, diğerleri sembolik olarak katılım içerisinde olacaklar.

Görünen o ki Avrupa IMF’ye yardım için hedeflenen kaynağı kendi içerisinde toplayamayarak IMF’ye üye ülkelerden, özellikle de, G-20 ülkelerinden talep edecek gibi duruyor. Bu durumda Brezilya, Hindistan, Rusya ve Çin (BRIC)’nin yardım için IMF’ye katkı konusunda  ortaya koyacakları tavır izlenecektir.

Sonuç olarak; dün de yazdığım gibi Almanya para basmak yerine kaynak bularak sorunun çözümünden yana tavrında ısrarlı oldukça, piyasalar Avrupa borç krizi nedeniyle 2012’de de dalgalanacak gibi görülüyor.

İçeride ise; yurtdışında piyasalar olumlu olduğu saatlerde, negatif yönde, belirgin bir ayrışma hakimdi. Kur sepeti 2,18’lere çıkarken Dolar/TL 1,90’ı geçti. İMKB, Avrupa ve ABD borsa endeksleri %0,5’in üzerinde yükselişte iken %2’ye yakın düşüşle kapanırken; gösterge tahvilin faizi %10,49’a yükseldi. Bu durum belirli bir sebebe dayanmadığından bir çok bahaneye mazhar oldu. Bunlardan en ilginci ise; Genel Kurmay Başkanlığı’ndan gelen; Fransa’ya ait askeri bir uçağın Türk havasını ihlal ettiği yönündeki açıklaması oldu. C-160 tipi bir nakliye uçağı olan askeri uçağın Datça Yarımadası bölgesinde hava sahamızı 3 dakika süre ile ihlal haberi, tam da Fransa’da sözde Ermeni soykırımı yasa tasarısı ile gerginleşen ilişkiler aşamasında gelmesi dün piyasaların da dikkatini çekti. Bu haber dün iç piyasalardaki satışta ana etken olmadığı aşikar ama dünya piyasalarından negatif yönde ayrışıyor olmamız,  eğer yıl sonu pozisyon kapamalar dışında bir sebebe dayanıyor ise; 2012 yılı başlangıcı için  tedirgin edici...

Bugün İzlenecek Datalar :
09:00   -          Almanya, ekim ayı ÜFE
09:00   -          Almanya, GFK tüketici güven endeksi
11:00   -          Almanya, ekim ayı CB öncü göstergeler endeksi
11:00   -          Almanya, IFO güven endeksi
14:45   -          ABD haftalık mağaza satışları
15:30   -          ABD, kasım ayı konut başlangıçları ve inşaat izinleri
17:00   -          Türkiye, Hazine kasım ayı toplam borç stoku
                                                                                                                                  

İMKB Bugün İçin Beklenti :
İMKB30 spot endeks, son dönemlerde vurguladığım gibi 65500 seviyesinin altına kayınca, aşağı yönde sert bir düşüş hareketine başladı ve dün de yazdığım 60800-61000 bandına değin geriledi.

 İMKB30 spot endeks uzun vadeli düşen trend kanalı alt bandının da altına kayarak kısa vadeli düşen trend kanal alt bandı olan 61000 seviyesine doğru yöneldi. Teknik olarak 60500 - 61000 seviyesinden geçen ( düşen trend olduğundan kanalın alt bandı 60800’den 60500’e gerilemiştir.) kısa vadeli düşen kanal alt bandı teknik olarak kuvvetli destek konumundadır. Ancak dünkü günün en düşük seviyesinden kapanış bu desteğin altına gelme olasılığının da azımsanmayacak kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Bu nedenle 60500 desteğinin çalışıp çalışmadığı görülmeden tepki için pozisyon alınmamalı. Zira 60500’ün altına gelinmesi İMKB30 spot endeksin yeniden 58000 seviyelerini görmesine neden olabilir...

Diğer taraftan İMKB30 spot endeksin 60500 seviyesinin üzerinde kalabilmesi durumunda 64000 seviyesine değin tepki potansiyeli bulunmaktadır. Bu nedenle 60500 desteği önemle takip edilmelidir.

Hiç yorum yok: